Nem kerül Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy Budapest mégsem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszíneket, azaz

a Duna-part látképe, a budai várnegyed és az Andrássy út helyzetét.

Korábban az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín esetében belengették a világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezését, ami után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehetne.

Többek között kifogásolták a Városliget és a budai vár átépítését, illetve rémületesnek nevezték, hogy a Mol százhúsz méter magasra tervezett székháza építési engedélyt kaphatott, hiszen

jelentősen átalakítja a városképet, belerondít a világörökségi panorámába is.

Az említett Mol-székház

Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat. A Duna-part látképe és a budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; fotó: Róka László/MTI)

budai vár | unesco | MOL székház | budapest | városliget

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom