Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

A legtöbb városban megszokott látvány, hogy az emberek jóízűen falatozgatnak, vesznek valami finomat egy utcai büfében, majd elfogyasztják menet közben. Egy kivétel azonban biztosan akad; Kamakura utcáin ilyet nem láthatunk.

Kamakura part menti város Japánban, Tokiótól ötven kilométerre délre, a gyönyörű strandjairól, szörfözésről, sintó szentélyekről és buddhista templomokról híres Kanagava prefektúrában. Ezúttal viszont azért került be a hírekbe, mert április elejétől kezdve egy igen rendhagyó kéréssel fordult a turistákhoz: ne egyenek, miközben a város utcáin sétálgatnak.

A CNN beszámolója szerint az intézkedés hátterében főleg a turisták által eldobált szemét és maradék áll, ám nem ez az egyetlen oka. Kamakura egyik főutcája – ahol sok kis üzlet található – mindössze 350 méter hosszú, mégis 50-60 ezer ember keresi fel naponta, a zsúfoltság tehát elkerülhetetlen. Ha az itt sétálgatók közben esznek és isznak is, az könnyedén balesethez, kellemetlenségekhez vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a japánok szerint egyszerűen illetlenség evés közben sétálni, hiszen aki ilyet tesz, az nem adja meg a tisztelet az ételnek.

Egyesek szerint ez a tradíció a második világháború idejéből származik, amikor Japánban is éhínség uralkodott, a szűkös készleteket ezért nagy becsben tartották.

Mindettől függetlenül nem fogják megbüntetni az utcán étkező turistákat, nem terveznek bírságokat kiszabni, csupán több helyen elhelyeztek olyan feliratokat, amelyeken megkérik az embereket, hogy tartózkodjanak ettől.

Egyébként nem Kamakura az egyetlen város, ahol megfogalmaztak egy ilyen kérést. Hozzánk sokkal közelebb, Firenze központjának bizonyos részein konkrétan tilos az utcai evészet, aki ezt megszegi, súlyosan meg is bírságolják.

Ez is érdekelhet:

Tokión túl is van élet – Három izgalmas hely a főváros közelében

Ha már a Cukidzsi halpiac és a reggeli szuszizás sem hoz lázba, érdemes lehet Tokiót egy-két napra magunk mögött hagyni, és felfedezni a környékbeli városok valamelyikét is. Mutatjuk a kedvenceinket.

(Képek: Getty Images)

streetfood | szemét | japán | sétány | kamakura

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom