December 28-tól olyan szigorítások jönnek, hogy nem sok kedved lesz elmenni Németországba

A német szakértők szerint feltartóztathatlan egy közelgő, ötödik hullám, ezért az ünnepek után még inkább szigorít a kormány. 

A koronavírus robbanásszerű erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány mellett működő szakértői tanácsadó testület szerint. A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület az első, vasárnap este kiadott állásfoglalásában kiemelte: minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit.

Mindenekelőtt szerintük a nagyobb összejöveteleket szükséges elkerülni, FFP2-es maszkot kell viselni, különösen zárt térben, valamint ösztönözni kell a gyorstesztek használatát az ünnepi időszakban tartott összejöveteleken.

Robert Habeck alkancellár hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban elmondta, hogy

nem állítják le az egész országot, de az éjszakai szórakozóhelyeket biztosan bezáratják, és várható az oltottakra is vonatkozó kapcsolatkorlátozás.

Hasonlóan fogalmazott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vasárnap az ARD országos köztelevízióban, hangsúlyozva, hogy karácsonyra nem vezetnek be olyan általános lezárást, mint Hollandiában. Ugyanakkor biztos, hogy "lesz ötödik hullám" Németországban, mert "átléptük az omikronnal fertőzöttek kritikus számát" - mondta a miniszter.

A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen. Főleg a fokozottan veszélyeztetettek beoltására kell törekedni. Ezenfelül tájékoztatni kell az embereket arról, hogy mi lehetséges az ünnepek alatt, és mi nem - mondta Lauterbach.

A szövetségi kormány és a tartományi kormány vezetőinek találkozójára készített előterjesztésből hétfőn kiszivárogtatott részletek szerint megtartják az összes eddigi korlátozást - amelyek alapján kizárólag az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt a közösségi életben, vásárolhatnak a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltokban és vehetnek igénybe egy sor szolgáltatást -,

és kiegészítik új szabályokkal, amelyek karácsony után, december 28-án lépnek életbe.

A legfontosabb, hogy a családi eseményeken és minden egyéb magánrendezvényen legfeljebb tíz ember vehet részt, méghozzá kizárólag oltottak vagy gyógyultak. Ha oltatlan ember is csatlakozna, a már november óta élő szabályt kell követni, miszerint az oltatlanok a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői karácsonyra nem terveznek új korlátozásokat. A lakosság tájékoztatására és az emberek belátására, a személyes felelősségvállalásra építenek, a tanácskozásukra készített előterjesztés szerint arra kérik majd az embereket, hogy a lehető legkevesebb emberrel találkozzanak, és a találkozók előtt használják ki azt a lehetőséget, hogy ingyen készíttethetnek gyorstesztet.

A lakosság tájékoztatását a szövetségi kormány tanácsadói is fontosnak tartják. Ajánlásukban kiemelték, hogy az "omikron hullám" a majdnem két éve tartó világjárványban "kimerült lakosságra" zúdul, amelyben "hatalmas feszültségek" halmozódtak fel. Ezért "átfogó kommunikációs stratégia", az új helyzet és az abból eredő intézkedések "érthető magyarázata" is szükséges ahhoz, hogy az ország megbirkózzon a minden korábbinál nehezebb kihívással.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

vakcina | oltás | covid-19 | Németország | szigorítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom