Németország is többletjogokat ad a koronavírus ellen védetteknek

Lazítják a járványügyi korlátozásokat Németországban azoknak, akik már átestek a betegségen vagy megkapták a védőoltást, a teljes nyitás viszont még nagyon bizonytalan.

A kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a beoltottak az utolsó adag oltás utáni 15. naptól, valamint a fertőzésen a megelőző hat hónapban átesett emberek és a fertőzésen korábban átesett, de egy adag oltással már legalább két hete rendelkező emberek szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő

üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport-, kulturális vagy egyéb intézményeket, amelyeket mindenki más csak a hetente egyszer ingyenesen igényelhető antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathat.

További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS–CoV–2 valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.

Angela Merkel kijelentésével ellentétben a ZDF-nek nyilatkozó Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint azonban

még nem teljesen eldöntött, hogy valóban többletjogokat fognak-e élvezni azok, akik már megkapták az oltást.

A tervek szerint legkésőbb júniusban mindenki előtt megnyílik a védőoltás megszerzésének lehetősége, mondta Angela Merkel, kiemelve: ez nem azt jelenti, hogy rögtön mindenkit be is oltanak, hanem azt, hogy bárki jelentkezhet oltási időpontért.

Kiemelte, hogy viszonylag kevesen rendelkeznek teljes oltással, és "nem lesz egyszerű" a közösségi immunitáshoz szükséges átoltottságig tartó átmeneti időszak. Az oltási kampány ugyan gyorsul, de még akkor is fenyegetheti a túlterhelődés veszélye az egészségügyi ellátórendszert, ha elérik az ötvenszázalékos átoltottságot.

Mint mondta, hetekig tart még az "erőfeszítések" – a napokban bevezetett úgynevezett vészfékrendszerrel járó szigorú szabályok, köztük az éjszakai kijárási korlátozások – időszaka, és

egyelőre nem tudni, mennyire lesz szabad az élet a nyári szabadságolások idején.

Rámutatott, hogy tavaly nyáron, amikor több hónap kényszerszünet után megnyithattak a szállodák, 2 és 5 között volt az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma –, amely a legutóbbi adatok szerint 165 körül van.

Az oltási kampány ugyan javít a helyzeten, így nem kell feltétlenül a tavalyi szintre szorítani a – legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott – hétnapi fertőzésgyakoriságot, de az biztos, hogy

"ma még azt sem lehet megmondani, hogy mikor mérlegelhetjük a szállodák újranyitását".

Németországhoz hasonlóan Magyarország is hamarosan többletjogokat vezet be azok számára, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, valamint ugyanezt teszi Ausztria is.

(Forrás: 444, MTI, fotók: Unsplash)

újranyitás | kancellár | német | 444 | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom