Csak az költözzön ide, aki nem bánja, ha minden mozdulatát kamerákkal és monitorokkal figyelik

A város a leendő lakosainak olyan élményt ígér, mintha egy sci-fi-ben lennének. A kérdés már csak az, hogy mindez álom- vagy inkább rémálomszerű tapasztalat lesz.

Szaúd-Arábia gigantikus vállalkozását, a Neomot a tervek szerint mesterséges intelligencia működteti majd, és a lakosoktól a rendelkezésre álló adatok kilencven százalékát szeretnék összegyűjteni a megfigyelőrendszerek segítségével.

Mint Joseph Bradley, a Neom technológiai vezetője interjúkban elmondta, mindezt egy Neos nevű operációs rendszer fogja koordinálni.

Minden lakos egyedi azonosítószámmal rendelkezik majd, a Neos pedig a szívritmus-monitorozó eszközök, telefonok, arcfelismerő kamerák, bankok és a városszerte megtalálható, különféle elektronikus eszközök adatait dolgozza fel.

A lakosok állítólag maguk dönthetnek majd arról, hogy mennyi személyes adatot adnak át a Neosnak, ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy kérnek-e majd tőlük egy kötelező minimumot.

A szakértők szerint a szaúdi trónörökös egy olyan várost képzel el, ahol a szolgáltatások a szemétszedéstől az egészségügyön át a vonatmenetrendekig az okostelefonok és megfigyelő technológiák által gyűjtött adatokon alapulnának,

az aggodalmak szerint azonban ezzel a megoldással invazív megfigyelőeszközök kerülnének az állami biztonsági szolgálatok kezébe.

A baljós jövő vizionálók úgy vélik, az állami megfigyelés szándékát az is alátámasztja, hogy az arcfelismerő kamerákat kínai cég biztosítja majd, ahogyan például az épülő új egyiptomi fővárosban vagy Belgrádban is kínai biztonsági kamerákat szereltek fel, alaposan megosztva ezzel a közvéleményt. Szintén aggodalomra adhat okot a a felhőtechnológia, illetve azon vállalatok működése, amelyek hatalmas mennyiségű digitális adatot tárolnak.

A Neom keretében többek között egy síközpont is épül a sivatagba. Az okos technológiákat ugyanakkor széles körben alkalmazzák az egész világon,  nemrég lista is készült a legokosabb városokról.

(Forrás: Business Insider, Business Insider, képek: Neom/Facebook)

NEOM | okos város | megfigyelés | szaud-arábia | Neos

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom