A nap, amikor a New York Times felfigyelt a mákos tésztára

Mákos Tészta (Poppy Seed Noodles) – A népszerű magyar fogás, amihez csak négy hozzávaló kell – így tálalja a világ egyik legismertebb újságja a mákos tésztát. 

Szokatlan pillanat, amikor az aktuális politikai turbulenciák helyett egy tál mákos tészta fotója jön szembe a New York Timesban. De ahogy oly sok minden szokatlan dolog, megtörtént ez is:

A tengerentúlon kuriózumnak számít, ami itt evidens, így azon túl is mondanak pár szót az ételről, hogy 25 perc alatt elkészíthető, és a népszerűségét az egyszerűségének is köszönheti.

Kiemelik, hogy a mákos tészta „a 16. századból ered, amikor a parasztok szerény ebédje volt”,  majd az olcsóságának és könnyű elkészítésének köszönhetően gyorsan elterjedt elsősorban Magyarországon, de Közép- és Kelet-Európa más részein is.

Alapvetően egy édes főfogás, amit vagy magában, vagy levessel, esetleg salátával párosítva esznek – írják, és persze ismertetik a valóban végtelenül egyszerű elkészítési módot is.

Érdekes még az értékelés: a 38 válasz alapján ötcsillagos ételnek számít a szerény, de egyszerű fogás.

Mennyire tápláló, és mire figyeljünk?

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a mákos tésztának az olcsó-egyszerű-gyors vonal mellett más erénye is van, amennyiben a mák rendkívül gazdag ásványi anyagokban (mangán, kalcium, réz, vas, magnézium és foszfor is rengeteg van benne), valamint vitaminokban (főleg B1, B9, B6), de mivel zsíros is, elég sok kalória van benne (525 kcal/100g). A cukor és a fehér lisztből készült tészta miatt pedig pláne óvatosan kell bánni a mákos tésztával.

És ha már itt tartunk, érdemes végigfutnod a Mennyire ismered a legimádottabb magyar ételeket kvízünkön.

amerikai egyesült államok | amerika | magyar étel | mákos tészta | new york times | étel

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom