A világ legjobb étterme nemrég jelentette be, hogy 2024-ben bezár, viszont addig még megkóstolhatjuk a különlegességeiket, Dánia mellett most tavasszal Japánban is.
A Noma Kyoto nyitvatartását a cseresznyevirágzás szezonjára időzítették, a vendégek tíz héten át, május 20-ig merülhetnek el a japán konyha és művészet ihlette élményekben.
Az Ace Hotel Kyoto harmadik emeleti, kétszintes éttermét, amelynek ablakai a tetőkertre néznek, a koppenhágai székhelyű OEO Studio és a Noma rezidens stylistja, Christine Rudolph tervei alapján alakították át úgy, hogy a japán és a skandináv stílus jegyeit egyaránt magán hordozza.
A berendezési tárgyak is japán és skandináv művészek munkái, de a határvonalat elmosódik a természetes és a kézzel készült alkotóelemek között.
Dekorációként többek között leveleket, köveket, szárazvirágokat, mohagolyókat és lebegő hínárerdőt is találunk a kerámia- és bambusztárgyak, természetes textíliák, tatami-paravánok és fából készült alkotások mellett, mindez pedig festői összhatást kelt.
Mind a dizájn, mind az étlap kulcseleme a tengeri moszat, amely visszaköszön a plafon alatt lebegő, bambuszrácsra fűzött, többek között hínártextilből készült installációban is, amelyet a tervek szerint a pop-up bezárásakor átköltöztetnek Koppenhágába.
De olyan érdekességekkel is lehet itt találkozni, mint például a masszív, fatörzsre emlékeztető borhűtőket, amelyeket a mochikészítéshez használt rizstörő mozsár ihletett.
Az OEO Studio legfontosabb feladata az volt, hogy egyensúlyt teremtsen a meglévő, bisztró stílusú étterem és a Noma hangulata között.
A korábbi díszítéseket, bútorokat és lámpákat eltávolították, a járólapok fugázását pedig sötétre színezték, hogy egyszínű szürke padlót kapjanak. Ahogyan a tér hangulata, úgy az étlap is a Japánból származó alapanyagokra épül.
Bár az étterem csak tíz hétig tart nyitva, az előkészítő munkák két éven át zajlottak, és René Redzepi, a Noma alapító séfje a teljes személyzetet és annak családját Kiotóba költöztette idén tavasszal.
Japán számos meghökkentő érdekességet tartogat a turistáknak, Kiotóban pedig ilyen kellemes hangulatú hotelekbe is lehet szobát foglalni.
(Forrás: Wallpaper, képek: Tanaka Kotaro/Wallpaper, Noma/Facebook)
pop-up étterem | japandi | kiotó | noma
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!