A Lofoten-szigeteken, Henningsvaer halászfaluban 1940-ben nyitották meg a gyárat, ahol évtizedeken át csukamájolajat és asztalosmunkákat készítettek, amíg a létesítmény be nem zárt, de nemrégiben újjászületett.
Az épület talán az enyészeté lett volna, ha 2014-ben négy barát meg nem vásárolja, és a helyiek segítségével fel nem újítja. A belső tér szobákká és étteremmé alakításával a londoni Jonathan Tuckey Design stúdiót bízták meg, és így született meg a Trevarefabrikken.
Bár ez radikális változást jelentett az épület funkciójában, a tervezők igyekeztek a lehet a lehető legjobban tisztelegni az egykori gyár emléke előtt, így a fa-betonnszerkezetből, a málló vakolatból, és még a rozsdásodó gépekből is.
"A szerkezeti elemek kulcsfontosságúak voltak a tér elrendezésének meghatározásában" - mondta Dan Stilwell, építész. „Megvizsgáltuk, hogyan tarthatjuk meg ezt az eredetileg egybefüggő raktárnak tervezett teret, miközben egymástól különálló, meghitt hangulatú privát helyiségekre osztjuk fel."
A földszinten a látogatók egy betonoszlopokkal keretezett, tágas kávézó-bárba lépnek be, ahol egy kis recepció várja őket, és lépcső vezet fel a szobákhoz.
Ezekhez egy sötét folyosón keresztül lehet eljutni, amely egy ipari ajtóban végződik, mögötte pedig a fényárban úszó Trandamperiet étterem rejtőzik, amelynek nagy ablakai a Vestfjordenre néznek.
Egykor itt gyárották a csukamájolajat, az első emeleten, aminek emlékét a régi fatölcsérek és eredeti gépek őrzik. A hálószobák nyersbeton-falait és mennyezetét egyedi, halványzöld faburkolatok és bútorok lágyítják.
Az építészeket lenyűgözte a rég elkorhadt fa erezetét őrző betonfelület, és mint mondták, a gépekre nem egyszerűen csak a múlt maradványaiként tekintettek, hanem titokzatos tengeri szörnyszekként, amelyek a szobájukba vezető úton köszöntik a vendégeket.
A bútorok és burkolatok új és újrafelhasznált anyagokból készültek, utóbbira példa a helyreállított fehér csempeburkolat és a szobákba vezető lépcsők, amelyeket újrahasznosított téglából alakítottak ki.
Az ablaknyílásokat megtartották, de további szigetelőréteggel és fa redőnnyel mélyítették.
Azt az érzést akarták erősíteni, amikor az ember összekuporodik, hogy menedéket keressen a zord tájon a becsapódó hullámok elől. A második emeleten még zajlanak a munkálatok, és egyelőre még nyitott kérdés, hogy mi kap helyet az emeleten.
Nemrég egy hamburgi gyár is új életet kapott, de abból nem szálloda lett, hanem valmai egészen más.
(Forrás: Dezeen, képek: Andrea Gjestvang/Dezeen)
Henningsvaer | Jonathan Tuckey Design | hotel | Trevarefabrikken | norvégia | lofoten
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!