Egy női szaxofonos, aki nem fél műfaji határokat feszegetni

A camdeni születésű Nubya Garcia a londoni dzsessz-színtér egyik vezéralakja, az elmúlt évtized talán legizgalmasabb zenei mozgalmát terelgeti a kozmopolita nagyvárosban. A guyanai és trinidadi felmenőkkel rendelkező művész a világ "újraindulásával" ott folytatná, ahol előtte abbahagyta: előremozdítaná a dolgokat, és másokat is csábítana magával, hogy ugyanezt tegyék.

Egy műfaj felfrissítésére bizonyos időközönként szükség van. A kötöttségekre hajlamos dzsessz mindjárt egy olyan helyről kapott megújuló energiákat, ahonnan talán kevesen számítottak rá. Az éltető boostot a londoni afrokaribi közösség új generációjának köszönheti – főként a szcénába valósággal berobbanó Nubya Garciának.

London fekete közössége Garcia vezetésével grime, afrobeat, valamint drum 'n'bass ütemeket adoptált a megszokott dzsesszhangok mellé, kiszélesítve ezzel kedvenc műfajuk számukra meglehetősen szűknek tűnő repertoárját. Ez a vállalás olyan jól sikerült, hogy pillanatok alatt eljutottak azokhoz is, akik addig mondhatni idegenkedtek tőle, az új trendeket viszont egyből magukénak érezték.

Garcia 1991-ben született London északi részén, a színes, eklektikus, pezsgő művészeti és élénk éjszakai életéről ismert Camdenben. Már ötéves korától zeneiskolába járt, de akkor még a hegedűhöz kötődött, a szaxofonra csak tízéves korában talált rá. A váltás  ideálisan sikerült: Garcia tagja lett a Camden Jazz Bandnek, részt vett a Royal Academy of Music junior dzsesszprogramjában, ösztöndíjat kapott Bostonban, hogy aztán 2016-ban kitüntetéssel vehesse át diplomáját.

2017-ben adta ki debütáló EP-jét, amiről legyen elég annyi, hogy a legtöbbet emlegetett dzsesszalbumként terjedt egész Londonban.

A szintlépés a Source című kiadvánnyal sikerült: a nagylemezt olyan nagyhatású kiadványok méltatták, mint a Pitchfork, a Rolling Stone és a New York Times, valamint jelölték a 2021-es Mercury-díjra is.

A Rolling Stone által a hónap albumának nevezett kiadvány  sokszínű hangzásvilággal kényezteti hallgatóját: van benne hiphop, r’n’b, latin ritmusok, és dance grúvok is megdörrennek. Az album egészen a világhírnévig katapultálta a fiatal szaxofonost, aki eljutott a nagyhírű Royal Albert Hall világot jelentő deszkáira is.

Gracia aki példaképeinek olyan előadókat tart, mint Sonny Rollinst, Dexter Gordont vagy Miles Davis több bandában is megfordult már, turnéi során bejárta gyakorlatilag az egész világot Latin-Amerikától, kezdve Ázsián és Európán át az Egyesült Államokig. A rádiós dj-ként is tevékenykedő művészt a Vogue napjaink egyik legizgalmasabb kreatív hangjának nevezte.

A zenéléssel felszabaduló energia és a közönséggel való kapcsolat már régóta izgatja a szaxofonos zsenit, ezt pedig hallani a játékában is. Hangzása gazdag és telt, szólói hatása alól nem nagyon lehet kikerülni. Olyankor nem csupán egy-két hangra koncentrál, hanem minden energiát kiprésel a hangszeréből, rátapad a riffekre, hosszan kitart, a feszültség növelése érdekében még magasabbra jut el – úgy nyúl a következő hangért, mintha egy sziklafalra mászna fel. A hangsúly az érzelmi kifejezésen és a berobbanó energiák becsatornázásán van, ahogyan pedig mindezt továbbítja a közönség felé, azt egyszerűen hallani kell.

Nubya Garcia nem keresi a saját pozícióját a műfajban. Ő maga határozta meg, mi legyen ez a pozíció, és ebben fejezi ki magát. Április 19-én a Müpa közönsége is részese lehet ennek az ízig-vérig dél-londoni élménynek, ahol egyszerre idéződik meg a brit főváros keresetlen, hűvös lazasága és Nubya afrikai felmenőinek megkapó, zsigeri erejű történetei.

(Fotó: Adama Jalloh)

portré | szaxofon | dzsessz | művész | Nubya Garcia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom