Feltérképezték a Föld nyolcadik kontinensét

A kutatók nemrégiben fejezték be a Zélandiának nevezett kontinens feltérképezését, ezzel közel kétmillió négyzetmérföldnyi (több mint ötmillió négyzetkilométernyi) elsüllyedt szárazföld dokumentálása ért a végére.

Zélandia története egybeforrt az ősi Gondwana szuperkontinensével, amely több százmillió évvel ezelőtt esett szét, és amely a mai Ausztráliát, az Antarktiszt, Dél-Amerikát és Afrikát foglalta magában.

Ausztrália, Port Campbell Nemzeti Park

Ezt követte Zélandia felaprózódása, nagyjából nyolcvan millió évvel ezelőtt. De ellentétben a szomszédos Ausztráliával vagy az Antarktisz nagy részével, Zélandia nagyrészt elsüllyedt, és csak egy kis része maradt meg annak, amit sok geológus szerint még mindig a nyolcadik kontinensnek kellene nevezni.

Zélandia ma is víz felett található részét Új-Zéland és a közelben található néhány kisebb sziget alkotja.

Új-Zéland

A kontinens létezése sokáig rejtve maradt, 2017-ben azonban felfedezték, 2019-re pedig egy nemzetközi kutatócsoport sikeresen feltérképezte a déli rész geológiáját.

Most a Nick Mortimer által vezetett kutatás során a víz alatti terület északi kétharmadáról vettek kőzetmintákat, és különböző időszakokból származó kavicsos és finomszemcsés homokövet, iszapkövet, bioklasztikus mészkövet és bazaltlávát hoztak fel. A kőzetek datálásával és a mágneses anomáliák elemzésével sikerült feltérképezni a fő geológiai egységeket Észak-Zélandia egész területén, ezzel pedig lezárult a kontinens geológiai feltérképezése.

Milford Sound, Új-Zéland

A kutatók megállapították, hogy a 95 millió évesre datált homokkő a késő kréta időszakból származhat, míg a gránit és vulkáni kavicsok keveréke akár 130 millió éves is lehet, és a korai kréta időszakból származhat. A bazaltok ennél újabban, körülbelül 40 millió éve, az eocén időszakban keletkezhettek.

Az is kiderült, hogy Zélandia és a Nyugat-Antarktisz belső deformációja a lemezek repedéséhez vezetett, az így keletkezett nyílásba pedig behatolt az óceán vize, így született meg a Tasman-tenger.  Néhány millió évvel később az Antarktisz további töredezése további nyomást gyakorolt Zélandia kérgére, ami így eléggé elvékonyodott ahhoz, hogy széttörjön, és megpecsételje a kontinens sorsát.

A Föld belsejében sosem áll meg az élet, így fordulhat elő, hogy idővel teljesen eltűnhet a föld színéről az egyik óceán.

(Forrás: Popular Mechanics, Doha News, képek: Getty Images)

elsüllyedt | Zélandia | kontinens | tenger | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom