Ez az ókori Róma legnagyobb makettje, amit hamarosan bárki megnézhet

A hatalmas, 400 négyzetméteres makett szerepelt a Gladiátor című filmben is.

Il Plastico” névre hallgat az a 20 x 20 méteres városmakett, amelyet Italo Gismondi építész készített, és ami a császárkori Rómáról készült legnagyobb modell.

A Plastico madártávlatból mutatja be a várost, méghozzá annak a legnagyobb kiterjedése idején, I. Constantinus (vagy Nagy Konstantin) uralkodása (306-337) alatt. A mintegy 1200 hektáros területet tehát 400 négyzetméterre képezték le ebben a kézzel készített makettben, és felvonultat mindent, amit ma a birodalom központjának akkori állapotáról tudunk, így minden egyes környéket alaposan megszemlélhetünk.

Jó hír, hogy nemcsak a fenti videón, de hamarosan testközelből is megnézhetjük a Plasticót, ugyanis a makettnek otthont adó Museo della Civiltà Romana 2025-ben ismét megnyitja a kapuit.

A makettet természetesen nem egyedül fabrikálta Gismondi, az elkészítésében muzeológusok csapata segítette. Az újranyitás kivételes lehetőségnek ígérkezik a római civilizáció tanulmányozására, mindössze egy rövid metróútra Róma központjától.

róma | építészet | ókor | makett | történelem

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom