Kiderült, meddig tart az októberi nyár Európában

Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban minden idők legmelegebb szeptemberét regisztrálták, az évszakhoz képest melegebb időjárás pedig októberben is megmarad.

Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban rekordmagasságba szökött a hőmérő higanyszála szeptemberben, 3,6°C-kal haladta meg a szezonális normát. Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerinte pedig 2023 lesz a legmelegebb év, amit az emberiség valaha átélt.

A francia meteorológiai szolgálat szerint az országban szeptemberben 21,5°C-os volt az átlaghőmérséklet, ami 3,6°C-kal haladja meg az 1991-2020 közötti átlagot és magasabb, mint a júliusi és augusztusi szint volt.

Az országban szeptemberben hőségriasztást is kiadtak, Vienne megyében a hónap elején 38,8°C-ot mértek, ami

az ország valaha volt legmagasabb szeptemberi hőmérséklete.

Németországban szeptemberben átlagosan 17,2°C-ot mutatott a hőmérő, ami majdnem 4°C-kal haladja meg az 1961-1990 közötti időszak átlagát. Lengyelországban a hőmérséklet 3,6°C-kal volt melegebb az átlagosnál. Az Egyesült Királyságban 22°C-os átlagot regisztráltak.

Európa egyes részein októberben is rekordmelegre kell számítani, az Egyesült Királyságba pedig hőhullámot jósolnak. Nyugat-Európában úgynevezett hőkupola is kialakult, Portugáliában és Spanyolországban 37°C-ra, Délnyugat-Franciaországban pedig 35°C-ra emelkedik a hőmérséklet.

Ez nagyjából 10°C-kal több, mint a megszokott.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

időjárás | hőhullám | kánikula | hőmérséklet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom