Az olaszok fokozatosan újraindulnak, visszatérhetnek a kávézóikba is

A koronavírus-járvány egyik legjobban sújtott nemzete az olasz, mégis fokozatosan újraindul náluk az élet. Csak remélni lehet, hogy a tetőzés után már nem jön újabb nagyobb hullám, ezért Olaszország úgy döntött, ideje fokozatosan visszatérni ahhoz a nagybetűs élethez, melyet ők egyébként is mesterien művelnek. Június 1-től például visszatérhetnek kávézóikba és éttermeikbe is, természetesen szigorított higiénés és egyéb szabályok mellett.

Sokan támadták azzal a mediterrán nemzetet, hogy azért ilyen pusztító kimenetelű náluk a koronavírus, mert nem tudják betartani a szabályokat, mert a sarkon megivott cortado még akkor is fontos volt nekik, amikor már fenyegető jeleket tapasztaltak. A szigorú karantén idején tömegeket igazoltattak, hogy tényleg okkal hagyják-e el lakóhelyüket és bizony előfordult, hogy volt, aki csak "kávézni szeretett volna menni". Kár lenne támadni, okolni őket, ez a kultúrájuk, parttalan vita volna. A betegségtől sikeresen, szerencsésen távolmaradók természetesen feltalálják magukat, megannyi módszert láttunk az interneten, hogy még a legnagyobb krízis idején is voltak, akik tudtak mosolyogni vagy sírva vígadni.

A vendéglátás és a turizmus piros táblát kapott, az olaszoknál az élelmiszerüzleteken és a patikákon kívül semmi sem üzemelhet, ám Giuseppe Conte miniszterelnök a napokban ismertette a tervezet egy részét, hogy miként indítják újra az országot, a gazdaságot, a szociális életet és a vendéglátást is.

Bővebben május 3-án, vasárnap tájékoztatja az állampolgárokat.

Az már biztos, hogy május 4-én például újraindul a munka a manufaktúrákban, szeptemberig viszont zárva tartanak az iskolák. A parkok is megnyílnak, és szép lassan a vendéglátóhelyek is. Először az elviteles megoldást engedélyezik, de május 18-án lesz igazán érezhető az enyhítés. A nem kizárólag élelmiszert áruló üzletek, múzeumok, galériák és könyvtárak is kinyithatnak.

Június elsején pedig már bárki elmehet a kedvenc éttermébe is – amennyiben az túlélte a kényszerpihenőt –, hiszen a vendéglátóhelyek is ismét kitehetik a nyitva feliratot.

Fontos, hogy tényleg új időszámítás jön, és komoly szabályrendszert kell követni az éttermekben, üzletekben is. A maszkhasználat valószínűleg kötelező lesz, mi több, az olasz állam ötven eurocentért árulja majd őket, a szabályok enyhülése után. Conte szerint adaptálódni kell ehhez az új helyzethez, és fegyelmezetten viselkedni, hogy a görbe ne kússzon felfelé, hanem tudják tartani legalább a konstans állapotot.

"Ha nem tiszteljük az elővigyázatosságból meghozott törvényeket, a görbe növekedésnek indul, és ismét rengeteg lesz a haláleset, ezzel együtt pedig még nagyobb károkat szenvedhet a gazdaság is. Ha szereted Olaszországot, tartsd meg a távolságot!"

– mondta a miniszterelnök.

Kíváncsian várjuk, mit hozhatnak az eníyhítések, mennyire lesznek fegyelmezettek az emberek, és milyen esélyekkel indulnak a vendéglátóhelyek és a fent említett kulturális intézmények.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

kávézó | koronavírus | koronajárvány | koronavírus-járvány | újranyitás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom