Nemcsak házat kaphatunk az olaszoktól szinte ingyen

Olaszország híressé vált az egy eurós házakról, azonban most kiderült, nemcsak ingatlant, hanem valami mást is örömmel dobnak utánunk.

Mégpedig kecskéket. Az apró, Szicíliához tartozó Alicudi szigetén ugyanis alaposan felborult a lakosok és az elvadult kecskék aránya. Alicudi a legkevésbé lakott a hét Lipari – más néven Éoli-sziget – közül. A mindössze száz lakosra viszont hatszor annyi kecske jut, mint amennyit szeretnének, ezért Riccardo Gullo polgármester mindenkit arra kér, aki tud, hogy segítsen a probléma megoldásában, és fogadjon örökbe, vagyis fogjon be, és csónakkal szállítson el néhány (fejenként maximum ötven) kecskét.

A programot azért hozták létre, mert a helyi hatóságok nem akarják levágni az állatokat, amelyek viszont rengeteg problémát okoznak a lakosoknak: betörtek a lakott területekre, megszállják a házakat, megrágcsálnak mindent, amit csak találnak a közparkokban, a magánkertekben, és megpróbáltak felmászni a kőfalakra, amelyek általában meghajolnak a súlyuk alatt.

A kecskéket körülbelül húsz évvel ezelőtt egy gazda hozta be a szigetre, aki aztán szabadon engedte őket. A gazdátlanná vált állatok évekig szabadon legeltek Alicudi szikláin, és elképesztő ütemben szaporodtak el.

Aki tehát szeretne néhány kecskét magához venni, az április 10-ig hivatalos kérelmet kell benyújtania e-mailben a helyi hatóságnak, és tizenhat euró bélyegilletéket kell fizetnie. Miután a kecskéket szétosztották, az átvevőknek tizenöt napjuk van arra, hogy befogják és elszállítsák őket a szigetről.

Bár a kezdeményezés addig folytatódik, amíg az állomány jelentősen le nem csökken, néhányat meghagynak, hogy továbbra is turistalátványosságként szolgáljanak.

A kecskék azonban nemcsak arra jók, hogy az ember nézegesse őket: segíthetnek megőrizni a lelki egészséget, és megmenthetnek egy nemzeti parkot.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

olaszország | sziget | Éoli-szigetek | Lipari-szigetek | kecske

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom