Amelyik vendéglátóhely túlélte a koronavírust, most az infláció miatt mehet csődbe

Egy friss kutatás szerint négy százalékkal csökkent a bárok száma Olaszországban a pandémia miatt, azonban még így is sokkal jobb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt.

Csaknem hétezer olasz bár zárt be a Covid-19 miatt - derült ki az Unioncamere és az InfoCamere cégadatok alapján végzett elemzéséből. Olaszországban 2019-ben 169.839 bár üzemelt, ebből 2021 év végén 162.964 működött.

Ez azt jelenti, hogy az üzletek kicsivel több mint négy százaléka nem élte túl a pandémiát.

Úgy tudni, legtöbb bár Lazio régióban ment csődbe, ott a bárok tíz százaléka, azaz 1860 üzlet kényszerült bezárni. Mind Marche, mind Friuli-Venezia Giulia régióban a bárok száma hat százalékkal csökkent, míg Toszkánában, Venetóban, Lombardiában, Piemontban és Trentino Alto-Adige-ben a bezárások aránya öt és hat százalék körül mozog.

A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére Campaniában és Szicíliában pont fordított a helyzet,

ott a járvány két éve alatt egy-két százalékkal növekedni tudott a bárok száma.

Hiába, hogy  közel hétezer bár vált működésképtelenné az elmúlt két évben, a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest jelentősen nőtt az üzletek száma Olaszországban. A statisztikai adatok szerint 2011 és 2016 között nyílt a legtöbb új ilyen jellegű vendéglátóhely, ekkor több mint 171 ezer bár működött Itáliában.

A járvány kedvező alakulása ellenére azonban a szektor nem nyugodhat meg, az Unioncamere és az InfoCamere előrejelzései szerint továbbra is kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak, ezúttal az emelkedő infláció okozhat gondokat.

(Forrás: Tg24.sky.it, fotók: Getty Images)

vendéglátóipar | koronavírus | világjárvány | bár | járvány | vendéglátás

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa