Modena tartományt elsősorban a Ferrari-múzeumról ismertük, de versenypályája is van, és még egy Stefano Modena nevű versenyzője is volt. Most viszont a közeli Formigine egy kis ékszerdobozába kirándulunk el.
Modena szomszédságában, bő tíz kilométerre a várostól találjuk Formigine 34 ezres kisvárosát, és annak Le Loggette nevű éttermét, amelynek a borospincéjét az Ambientevario dizájnerei tervezték.
A „Loggette” kifejezés a városka történelmi központjában található Piazza della Repubblica alatti terekre utal, melyeket az önkormányzat a közelmúltban különleges hellyé alakított, ahol a terület örökségét mutatják be, illetve a helyi hagyományokat, ünnepeket és kulináris termékeket. Sejthető, hogy nem volt egyszerű felújítani ott egy éttermet, amely borospincével és saját üzlettel is rendelkezik.
Mivel sem a padlón, sem a mennyezeten nem lehettek változtatások, az Ambientevario a falakra és a bútorokra összpontosított. Az egyszerű, sötétzöldre festett falak – amelyek szándékosan megmaradtak tökéletlennek a történelmi jellegük megőrzése érdekében –kötik össze a földszinten a négy egymásba nyíló szobát, amelyek a karzatokra nyílnak, és mindegyik egyedi célt szolgál.
Itt, az étteremtől a boltig tárul fel a környék története és kulináris kiválóságai.
Bútornak hangulatos asztalokat választottak, amelyek az étkezésre, mint vérbeli olasz művészetre, a nap fénypontjára invitálnak. Az asztalokhoz pedig Marcello Ziliani Lisa dizájnszékei kerültek, melyeket az S-CAB számára tervezett, és amelyek az 1950-es és 1960-as évek belső tereinek elegáns atmoszférájából merítenek ihletet.
Köszönhetően a felújításnak az egykor szórványos, ideiglenes rendezvények helyszíne mára a város szimbólumává vált. A Le Loggette lágy vonalaival, íveivel és üvegtábláival modernebb és barátságosabb lett, az összekapcsolt terek befogadóbbak, miközben megmaradt az intimitás érzése is.
Egyszerre retro és otthonos, ahol a meghitt hangulatot teremtő derengő fények körül puha színek – a karcsú, csővázas Lisa székek narancssárga, olívazöld és szatén sárgaréz felületei – tűnnek föl.
A nyugodt, a hétköznapokba is ünnepélyességet csempésző ebéd után pedig akár magunkkal is vihetünk egy falatnyi Formiginét, ha választunk valamit az étterem boltjából.
(Forrás: Clara Buoncristiani, fotó: Fabio Bascetta)
olaszország | borászat | design | dizájn | Le Loggette
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!