Ezért lesz érdemes az idén Lombardiába utazni

Velencén, Milánón és Torinón kívül is van élet, különösen az idén.

A két lombard várost, Bresciát és Bergamót Olaszország a kulturális fővárosává választotta 2023-ra, a járvány idején tapasztalt nehéz helyzetük kezelésének tiszteletére, az eljövendő felhőtlenebb napok reményében. Ennek jegyében a Milánótól rövid vonatútra található városok idén számos kulturális eseményt terveznek.

Bergamo

Bergamóban a látogatók elsősorban a Città Alta néven ismert, 16. századi városfallal körülvett óváros macskaköves utcáin szeretnek sétálgatni az aranyozott Santa Maria Maggiore-székesegyház és a márvánnyal díszített Colleoni-kápolna felfedezésével kiegészítve a programot.

A Città Alta sziklás kiszögelléséről felvonóval juthatunk le az alsóváros, vagyis a Cittá Bassához, ahol fákkal szegélyezett terek és elbűvölő árkádsorok várnak, a január végén újranyitó Accademia Carrara friss kiállításán pedig a régió néhány nagy művészének, például Lottónak, Cerutinak és Cecco del Caravaggiónak a műveit csodálhatjuk meg. A Teatro Donizetti idén Operafesztivált rendez a bergamói születésű Gaetano Donizetti zeneszerző tiszteletére.

Brescia

Brescia vibráló városközpontjában Olaszország különböző korszakain átívelő időutazást tehetünk

az elegáns római romoktól a zord középkori váron át a tökéletes arányú reneszánsz palotákig és az impozáns, modern racionalista építményekig. Akit behatóbban érdekel a város és a tartomány története, az a Santa Giulia Múzeumban mélyülhet el a témában, de a bencés kolostorban található intézmény időszaki kiállításokat is tart, ősszel például a reneszánsz világát idézik meg. Bresciában sem marad el a nyári operafesztivál, melyet a Teatro Grande rendez.

Bergamóból Bresciába ráadásul két különleges, új útvonalon is eljuthatunk gyalog vagy bicklivel.

A 120 kilométeres lombard Caminót egy hetes kirándulásra ajánlják, éjszakai megállókkal.

A Via delle Sorellének nevezett útvonal Lombardia zöldellő dombjain és völgyein kanyarog, lenyűgöző kilátással övezve és kulturális megállókkal tarkítva. Egy része a Strada del Vino ösvényen vezet, a fehérre meszelt villákkal szegélyezett, mesés Franciacorta bortermelő vidéken, ahol kóstolásra is alkalom nyílik. Az út során egy tóparti pihenőt is beiktathatunk az Iseói-tónál, mely a Garda- ás a Comói-tó kistestvére, hasonló hangulattal.

A 76 kilométeres bicikliút a Torbiere del Sebino buja természetvédelmi területén vezeti át a kerékpárosokat, és szintén el lehet merülni Franciacorta vidékében, csendes falvakban és ősi kastélyoknál megállva.

Ezek a legjobb alternatívák az El Caminóra, itt pedig a tíz legszebb olasz várost mutatjuk, ami távol esik a turistacsapdáktól.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

utazás | kerékpár | lombardia | camino | gyalogtúra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom