Olaszországba költöznél? Ezekben a városokban fogad a legjobb klíma

Aki külföldre költözésen gondolkodik, gyakran Olaszországot jelöli meg úti célként. A városválasztásnál sok szempont szóba jöhet, de az éghajlat és az energiaárak változásával egyre nagyobb súllyal esik a latba az időjárás.

A meteo.it meteorológiai oldal szakemberei ezt a tényezőt vizsgálták tizenhárom jelenség figyelembevételével, és összeállították a legkellemesebb klímájú olasz városok listáját. Összesen 108 megyeszékhely adatait hasonlították össze: a 2010 és 2021 között naponta többször mért hőindexet (vagyis az érzékelt hőmérsékletet), a trópusi éjszakák számát (amikor az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet legalább 20 fok), a napsütéses órák és hőhullámok számát, a legnagyobb hőmérsékletkülönbségeket, a hideg napok számát, a köd mennyiségét, a nappali felhősödést, a páratartalomhoz kapcsolódó komfortérzetet, a széllökéseket, a nyári szellőket, az esős napok és a heves esőzések számát. A tényezők mindegyikéhez pontszámokat rendeltek, így alakult ki a lista. Íme!

L’Aquila

A tizedik helyre az abruzzói L'Aquila került 659 ponttal, ahol a többi, öt-hatszáz méteres tengerszint feletti magasságon található városhoz hasonlóan nyáron nem tombolnak a hőhullámok, a felmelegedés miatt viszont télen kevésbé van hideg, mint a múlt században volt.

Crotone

A kilencedik a calabriai Crotone 661 ponttal, ahol igazán figyelemre méltó az évi ködös napok számára vonatkozó adat, ez ugyanis nulla, de ugyancsak érdekes a napi maximum és minimum hőmérséklet közti különbség is, amely átlagosan mindössze 4 fok.

Trapani

A nyolcadik helyen a szicíliai Trapani festői városát találjuk 663 ponttal, amely a köd és a nappali felhőzet hiánya mellett a nyári szellők számát és az éves hőmérsékletkülönbséget tekintve is az elsőséggel büszkélkedhet.

Siena

A hetedik helyen a varázslatos Siena áll 672 ponttal. A település a legkevésbé szeles városok közé tartozik, és a fullasztó trópusi éjszakáktól sem kell tartanunk, a napi hőmérsékletkülönbség viszont az egyik legmagasabb az országban, átlagos 11 fok.

Arezzo

Szintén Toszkánába kell mennünk a 680 pontot elért és hatodik helyre került Arezzóért, ahol a legkevesebb a heves esőzés, és széllökésektől sem kell tartanunk, ebben a tekintetben a város a negyedik a rangsorban. Szintén nem kell tartanunk a trópusi éjszakáktól és a hőhullámoktól,

viszonylag sok azonban a hideg nap, persze, csak olasz viszonylatban: évente mintegy hatszor marad három fok alatt a maximumhőmérséklet.

Ancona

A 700 pontos, Marche tartományban található Ancona rendelkezik a legalacsonyabb hőindexszel, ami azt jelenti, hogy nincs olyan nap, amikor az érzékelt hőmérséklet akár egy órán keresztül is 30 fok felett lenne. Hátránya, hogy trópusi éjszakákra és széllökésekre számítani kell.

Catanzaro

Anconával holtversenyben végzett a calabriai város, ahol szinte ismeretlen fogalom a köd, és a páratartalom is kiegyensúlyozott,

viszont a trópusi éjszakák, a hőhullámok és a nyári szellők hiánya miatt mégsem biztos, hogy a legkomfortosabb választás.

Massa

Bronzérmes a toszkánai Massa 717 ponttal, amit szintén a köd hiányának és a komfortos páratartalomnak köszönhet, a maximum hőmérséklet pedig sosem csökken három fok alá. Meglehetősen sok eső esik viszont, 2021-ben például 57 olyan nap volt, amikor egy milliméternél több csapadék áztatta az utcákat.

Savona

A liguriai Savona 719 pontját többek között a széllökések szinte teljes hiányának és a minimum három fokos maximumhőmérsékletnek köszönheti, hőhullámok és köd terén viszont nem teljesített jól.

Imperia

E rangsor szerint Olaszország legélhetőbb városa időjárási szempontból a liguriai Imperia,

összesen 723 ponttal. A hideg napok és heves esőzések hiányára vonatkozó versenyt megnyerte, és a hőindexe is figyelemre méltó. A szárazsággal viszont meggyűlhet a bajunk, akárcsak a széllökésekkel.

Azt, hogy Rómán, Velencén, Pisán és Firenzén kívül is van élet, ez a négy gyönyörű kisváros és ezek a rejtőzködő helyek is bizonyítják.

(Forrás: Si Viaggia, képek: Getty Images)

nagy sztori | időjárás | klíma | olaszország | városok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom