Egy lakás árát is kifizetheti bírságként, aki nem tartja be ezt a szabályt Olaszországban

Egy törvényjavaslat szerint akár 60 ezer eurós (mintegy 22 és félmillió forintos) bírságot is kiszabhatnak azokra, akik műemlékeket vagy más kulturális helyszíneket rongálnak meg.

A vandalizmusért járó büntetés tízezer eurónál (3 millió 742 ezer forintnál) kezdődne, a beszedett bírságokat pedig javításokra és takarításra fordítanák. A tervet a kormány már jóváhagyta, és várhatóan az törvényerőre is emelkedik. Mint Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter elmondta, a műemlékek és művészeti helyszínek elleni támadások mindenkinek gazdasági kárt okoznak.

A tisztításhoz magasan képzett személyzet beavatkozására és nagyon költséges gépek használatára van szükség. Aki ezeket a cselekményeket végrehajtja, annak az anyagi felelősséget is vállalnia kell."

Példaként említette, hogy a kormány nemrég kénytelen volt 40 ezer eurót (majdnem 15 millió forintot) kifizetni a világörökség részét képező, 15. századi torinói Palazzo Madama homlokzatának megtisztítására, miután azt összefirkálták.

A Palazzo Madama

De az utóbbi időben több olyan eset is történt, amikor turisták vagy tüntetők rongáltak meg valamely felbecsülhetetlen értékű örökséget. A hét elején például aktivisták fekete festéket öntöttek a barokk szobrász, Bernini Spanyol lépcsőnél található szökőkútjának vizébe, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépést követeljék.

Korábban azért büntettek meg egy turistát, mert rossz helyen fagyizott, de más szabályok is vannak, amikre nem árt figyelni, például Rómában.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

büntetés | vandalizmus | bírság | olaszország | rongálás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom