Elmondom a titkot, hogyan lehet fillérekből végigvonatozni Olaszországot

InterRail, Trenitalia bérlet, InterRégió? Felejtsd el őket, ugyanis van egy ezerszer olcsóbb módja, hogy beutazd Itáliát vonattal, amire egy októberi olasz túrámon bukkantam rá.

Szóval az úgy volt, hogy októberben elhatároztam, egy kéthetes utazás keretében egyedül bebarangolom Olaszországot. Habár Utas és holdvilág-beli Mihályunk szerint legalábbis gyalog vagy lovaskocsival lenne méltó utazgatni ebben az országban, ahogy Goethe tette, végül ő is vonatra szállt, én pedig kicsit az ő nyomdokait követve indultam neki az országnak, szintén vonattal.

Magáról az útról és az élményekről rengeteg oldalt meg tudnék tölteni (és lehet, hogy fogok is a Roadster következő print lapszámában), de most magáról a vonatozós részről osztanék meg egy nagyon hasznos infót, ha

  • szűkre szabott büdzsével,
  • nagy flexibilitással az utazni kívánt napok és vonalak terén,
  • szép útvonalakon, és
  • nem sietve szeretnél végigmenni az országon.

Sokakat kérdeztem az út előtt, hogy milyen bérletek vannak, amivel plusz-mínusz pár napos eltéréssel két hétig lehet utazni Olaszországban: helyieket, nagy utazókat, és konkrétan hazai és nemzetközi(bb) vasutak kötelékében dolgozó ismerőseimet is. Először is mindegyiket túlárazottnak és túlságosan bekategorizáltnak találtam; a Trenitalia bérlet hét napra 129 eurónál kezdődik (kb. 50 ezer forint), és 3-5-7 utazásra szól, ennek fényében pedig drágul is, általánosságban 200 euró fölé (kb. 77 ezer forint) megy egy ilyen hétnapos, csupán előre meghatározott utazásmennyiségekre jó bérlet.

Az InterRail ennél még drágább: négynapos, korlátlan bérletük 283 euró (109 ezer forint), az ötnapos FlexiPass 318 (122 ezer forint), míg a hétnapos 381 euró (146 ezer forint). Egyrészt ezek még drágábbak mint a Trenitalia bérletei, másrészt szintén nem elégítik ki a feljebb listázott kívánalmaimat, mivel én direkt úgy akartam utazni, hogy nem tudom, melyik városban alszom aznap este, ott vajon mennyire tetszik nekem és hány estét töltök, mielőtt továbbállnék, így könnyen lehet, hogy egy négynapos korlátlan bérlet totális pénzkidobás, mert egy adott városban még szívesen maradnék.

És akkor egy hátizsákos olasztól megtudtam a titkot, az olaszországi vonatozás Szent Grálját:

Regionale pass.

A Regionale bérletet sehol sem hirdetik, de tényleg sehol, és előre sem lehet megvásárolni online, hanem csak Olaszországban, és az országban is csak személyesen egy vasútállomáson, automatákban sem lehet kapni. A Regionale bérlet piszok olcsó:

Három nap 29 euró (11 ezer forint), öt nap 49 euró (18 800 forint), és korlátlanul vonatozhatsz vele az egész ország területén.

Egyelten szabálya van, hogy csak a regionális vonatokra szállhatsz fel a bérlettel, tehát nem jó sem a gyorsvonatokra-expresszekre, sem az IC-kre, csakis a TR jelzéssel ellátott, regionális vasútvonalakra. Ez azt jelenti, hogy bizonyos helyeken természetesen várni kell az átszállásnál, valamint lassabbak is a vonatok, mert a többségük sok kis falunál, településnél is megáll; ez a gyorsvonatokhoz képest átlagban 1-1,5-2 órával lassítja a célba érkezést (de van, ahol csak 20-25 perc a különbség, és egyébként nagyon gyakran is járnak).

És ha a cél maga az út, akkor ez magasan a legeslegjobb választás minden olaszimádónak.

A Regionale passt jegypénztárakban igényelheted, be kell hozzá mutatnod a személyidet vagy az útleveledet, és kapsz egy kinyomtatott, QR-kódos bérletet, ami valóban az egész országban korlátlanul jó a TR-vonalakon Velencétől Szicíliáig, bármerre is mész.

A Regionálék ugyanis, pont amiatt, hogy lassabban mennek és rengeteg helyen megállnak, elképesztően szép tájakon kalauzolnak keresztül;

hegyes-völgyes csodafalvakon, és olyan földöntúlian szép tengerparti útvonalakon, ahol szinte a sínt mossa a tenger, mindezt azzal a flexibilitással, hogy bármelyik megállóban leszállhatsz, hogy megnézz egy érdekes helyet, és vissza bármikor, ugyanezzel a bérlettel.

Én így olyan 1600 kilométert utaztam le az országban Trevisótól Peruggián, Gaetán, Nápolyon, és még számtalan városon át Cataniáig rengeteg megszakítással, és gyakorlatilag fillérekből. Úgyhogy, ha van időd, szeretnél a véletlenekre hagyatkozni, és költséghatékonyan vonatoznád be az országot, akkor vésd fel magadnak a Regionale Passt! Buon Viaggio!

(Fotók: Getty)

regionális bérlet | utazás | regionale pass | olaszország | vonatozás

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom