Olcsó utazási forma terjed, hódít a gamping

A megélhetési költségek megugrása miatt egyre többen választják a kempingezést, de a járvány is megtette a hatását ennek a szállásformának a népszerűsítésében.

A Covid alatt ráadásul egy új trend is elkezdett terjedni, a kerti kempingezés vagyis gamping, amikor a hagyományos kempingeknél olcsóbban szállhatunk meg valakinek a kertjében, legelőjén vagy akár lakóautójában. A gamping hívei szerint nemcsak gazdaságosabb, de intimebb, természetközelibb élmény is ez, ráadásul személyesebb viszonyt is ápolhatunk a házigazdával, aki eligazít a környéken. A hátránya lehet, hogy a kempingeknél nomádabb körülményekkel kell számolnunk.

A holland Campspace gamping platform foglalásai 2021-ben körülbelül háromszáz százalékkal nőttek 2020-hoz képest, és hasonló ütemre számítanak 2022-ben is. Ami a kempingezési kedvet illeti, a cég adatai szerint

a legnagyobb növekedést Szlovénia könyvelhette el a kintalvások számában 76 százalékkal,

majd Ausztria következik 32 százalékkal és Belgium 25 százalékkal. De azokban az országokban is egyre többen indulnak a szabadba, ahol a kempingezés már eddig is népszerű időtöltés volt, például Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Etienne de Galbert, a francia HomeCamper vezérigazgatója azt mondta, hogy 2021-ben 160 ezer vendégéjszakát regisztráltak, idén pedig 250 és 300 ezer közöttire számítanak, tekintettel arra, hogy a nyári csúcs után a kertekben nem áll meg az élet, mint a kempingekben. Ráadásul nemcsak területet lehet bérelni, hanem például jurtát, tanyasi szállást vagy lombházat is.

Ami az árakat illeti:

egy franciaországi magánkertben egy éjszaka két főre átlagosan 12,50 euróba (körülbelül ötezer forintba) kerül a szolgáltatásokkal együtt.

Ez körülbelül a fele egy átlagos kemping árának, míg egy szállodai szoba éjszakánként átlagosan 85 euró (34 ezer forint).

Aki a főszezonban hagyományos kempingben akart megszállni 2019-ben, annak két főre árammal együtt éjszakánként körülbelül 36 eurót (14 ezer ötszáz forintot) kellett fizetnie Svájcban és Olaszországban, 25 eurót (tízezer forintot) Nagy-Britanniában és Franciaországban, míg 16 eurót (hatezer-ötszáz forintot) Csehországban és Lengyelországban derül ki a Camping.info adataiból.

Olyan platformok is vannak, melyek teljes egészében a társadalmi és nem pedig az üzleti hasznot helyezik előtérbe.

Ilyen a belgiumi székhelyű Welcome To My Garden, amely ingyenes szálláshelyeket kínál, a környezetvédelem jegyében ugyanakkor nem lehet autóval érkezni, és egy helyen maximum 48 órát lehet tartózkodni.

Mint Manon Brulard társalapító, aki 2020-ban egy 13 500 kilométeres utat tett meg bicikli Brüsszelből Tokióba, elmondta, annyira megihlette őket az út során tapasztalt vendégszeretet, hogy feltették maguknak a kérdést, hogyan tudnák ezt Belgiumban is elősegíteni. Így született meg a koncepció.

Létezik már platform arra, ha valaki más medencéjében csobbannánk, de a  házunkat is elcserélhetjük másokéval egy vakáció erejéig.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

utazás | kemping | gamping | olcsó | kert

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom