Te is észrevetted, hogy hirtelen hogy kilőtt ennek a kedvelt élelmiszernek az ára? Ez az oka

Az utóbbi időben rengeteg élelmiszer drágult nagyot, de van egy, ami minden mást leköröz.

Ez pedig az olívaolaj, amelynek termelését elsősorban az aszály akadályozza, mely a világ első számú olajbogyó- és olívaolaj-előállítóját, Spanyolországot sújtja – derül ki a Portfólió cikkéből.

Olívaültetvény Jaénben

A spanyolok az uniós termelés hetven, a világtermelésnek pedig negyvenöt százalékát adják. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés nyolcvan százaléka pedig Andalúziában összpontosul, ahol a szárazság idén is nagy problémát jelent.

A spanyol olívaolaj ára 2023 decemberében 54,6 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése miatt. Ez három év alatt összesen 165,5 százalékos áremelkedést jelent.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium szerint az egymást követő évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és az előrejelzések szerint a 2023/2024-es szezonban is mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Bár ez tizenöt százalékos javulást jelent az előző évhez képest, még mindig harmincnégy százalékban marad el az elmúlt négy év átlagától.

Az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a jelenlegi szezont negyvenhárom százalékkal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évben, és ötvenkét százalékkal az átlag alatt. A spanyol gazdák a jelenlegi helyzetet példátlannak, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak nevezték.

Olívaolajat egyébként a szomszédban, az Isztriai-félszigeten is termelnek, és azt máris a világ legjobbjai között emlegetik, pedig mindössze tizenöt évvel ezelőtt kezdték el igazán komolyan a szakmát arrafelé.

(Forrás: Portfólió, képek: Getty Images)

drágulás | ár | olívaolaj | termelés | spanyol

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom