Te is észrevetted, hogy hirtelen hogy kilőtt ennek a kedvelt élelmiszernek az ára? Ez az oka

Az utóbbi időben rengeteg élelmiszer drágult nagyot, de van egy, ami minden mást leköröz.

Ez pedig az olívaolaj, amelynek termelését elsősorban az aszály akadályozza, mely a világ első számú olajbogyó- és olívaolaj-előállítóját, Spanyolországot sújtja – derül ki a Portfólió cikkéből.

Olívaültetvény Jaénben

A spanyolok az uniós termelés hetven, a világtermelésnek pedig negyvenöt százalékát adják. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés nyolcvan százaléka pedig Andalúziában összpontosul, ahol a szárazság idén is nagy problémát jelent.

A spanyol olívaolaj ára 2023 decemberében 54,6 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése miatt. Ez három év alatt összesen 165,5 százalékos áremelkedést jelent.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium szerint az egymást követő évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és az előrejelzések szerint a 2023/2024-es szezonban is mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Bár ez tizenöt százalékos javulást jelent az előző évhez képest, még mindig harmincnégy százalékban marad el az elmúlt négy év átlagától.

Az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a jelenlegi szezont negyvenhárom százalékkal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évben, és ötvenkét százalékkal az átlag alatt. A spanyol gazdák a jelenlegi helyzetet példátlannak, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak nevezték.

Olívaolajat egyébként a szomszédban, az Isztriai-félszigeten is termelnek, és azt máris a világ legjobbjai között emlegetik, pedig mindössze tizenöt évvel ezelőtt kezdték el igazán komolyan a szakmát arrafelé.

(Forrás: Portfólió, képek: Getty Images)

termelés | spanyolország | olívaolaj | spanyol | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom