Te is észrevetted, hogy hirtelen hogy kilőtt ennek a kedvelt élelmiszernek az ára? Ez az oka

Az utóbbi időben rengeteg élelmiszer drágult nagyot, de van egy, ami minden mást leköröz.

Ez pedig az olívaolaj, amelynek termelését elsősorban az aszály akadályozza, mely a világ első számú olajbogyó- és olívaolaj-előállítóját, Spanyolországot sújtja – derül ki a Portfólió cikkéből.

Olívaültetvény Jaénben

A spanyolok az uniós termelés hetven, a világtermelésnek pedig negyvenöt százalékát adják. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés nyolcvan százaléka pedig Andalúziában összpontosul, ahol a szárazság idén is nagy problémát jelent.

A spanyol olívaolaj ára 2023 decemberében 54,6 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése miatt. Ez három év alatt összesen 165,5 százalékos áremelkedést jelent.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium szerint az egymást követő évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és az előrejelzések szerint a 2023/2024-es szezonban is mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Bár ez tizenöt százalékos javulást jelent az előző évhez képest, még mindig harmincnégy százalékban marad el az elmúlt négy év átlagától.

Az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a jelenlegi szezont negyvenhárom százalékkal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évben, és ötvenkét százalékkal az átlag alatt. A spanyol gazdák a jelenlegi helyzetet példátlannak, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak nevezték.

Olívaolajat egyébként a szomszédban, az Isztriai-félszigeten is termelnek, és azt máris a világ legjobbjai között emlegetik, pedig mindössze tizenöt évvel ezelőtt kezdték el igazán komolyan a szakmát arrafelé.

(Forrás: Portfólió, képek: Getty Images)

termelés | áremelkedés | spanyolország | spanyol | ár | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mutatjuk mit csinálj Horvátországban, ha elered az eső!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom