A világ legszebb ólomüveg ablakai minden pillanatban ámulatba ejtenek

Az ólomüveg ablakok a középkor óta emelik még magasabb szintre az épületek esztétikáját. Vannak, amelyeket a mennyezetre álmodnak meg és vannak, amelyek a templomok, katedrális falait díszítik.

Bár korábban elsősorban egyházi intézményekre volt jellemző ez a fajta díszítettség, a 19. századtól kezdődően a világi terekben is népszerűvé váltak. Ma magánházakat, szállodákat, kulturális épületeket és áruházakat is meseszéppé tesznek. A legikonikusabbak közül válogattunk.

Brazíliaváros székesegyháza (Brazília)

Az Oscar Niemeyer által tervezett katedrális jellegzetes ólomüvegét Marianne Peretti művész készítette 1990-ben. A monumentális alkotáson kék, zöld, fehér és barna üveghullámok láthatók.

Aacheni katedrális (Aachen, Németország)

Az UNESCO Világörökség részeként számon tartott katedrális építése 796-ban kezdődött, Nagy Károly császár idején, hogy aztán a középkor folyamán tovább bővítsék. A gótikus szentélyt csaknem nyolcvannégy méter magas ólomüveg ablakok szegélyezik, amelyeket Walther Benner és Anton Wendling terveztek. A most látható alkotások azt követően készültek el, hogy az eredeti üvegezés a második világháború során megsemmisült.

Szent József-templom (Le Havre, Franciaország)

A neogótikus templomot az 1950-es években építették a francia kikötővárosban, tisztelegve a második világháborúban ötezer helyi lakos előtt. A város ekkor csaknem teljesen elpusztult. Auguste Perret építész volt a város újjáépítésének egyik katalizátora, akinek a nevéhez a páratlan templom és annak háromszázötven méteres, ólomüveggel díszített tornya is kapcsolódik.

Sainte-Chapelle (Párizs, Franciaország)

A 13. században IX. Lajos király megbízásából épült gótikus kápolna az Ile de la Cité partján található. A belső térben tizenöt ólomüveg ablak található, amelyek összesen több mint ezer bibliai alakot ábrázolnak. A műalkotásokat hét éven keresztül tisztították és újjították meg.

Hálaadás tér (Dallas, Texas)

1977-ben Philip Johnson egy spirál alakú, fehér kápolnát álmodott meg Dallas belvárosának szívében. Az épület éke a Glory Window névre keresztelt ólomüvege, amely hetvenhárom panelből áll és amely Gabriel Loire francia művész munkáját dicséri.

Szent Sebestyén-székesegyház (Rio de Janeiro, Brazília)

Az 1976-ban elkészült, kaptár alakú katedrális négy, egyenes vonalú ólomüveg ablaka a mennyezetig ér. A látványos alkotásban egyszerre akár húszezren is gyönyörködhetnek, ennyien férnek be ugyanis egyszerre az Edgar Fonseca által tervezett templomba.

Chicago Kulturális Központ (Chicago, Illinois)

A Chicago Kulturális Központban található Louis Comfort Tiffany alkotása, amelyet a világ egyik legnagyobb ólomüveg kupolájaként tartanak számon. A mintegy harmincezer, halpikkely formájú üvegből álló, díszes öntöttvas kerettel összefogott kupola 1897-ben készült el, abban az évben, amikor az épületet a város első nyilvános könyvtáraként adták át. A kupola 2008-ban alapos restauráláson esett át, és elektromos világítást is kapott.

Nasir al-Mulk mecset (Shiraz, Irán)

A 19. század végén elkészült dél-iráni mecset ólomüveg ablakaival, színes csempével, faragott oszlopaival és csodálatos szőnyegeivel káprázatos látványt nyújt. Elhelyezkedésének köszönhetően a kora reggeli fény kaleidoszkópikus hatást kelt az épületen belül. A mecset másik különlegessége, hogy rugalmas faltámaszokat is kapott, így több földrengést is túl tudott élni.

King's College Chapel (Cambridge, Anglia)

1446-ban VI. Henrik király tette le a monumentális, gótikus kápolna alapkövét. A King's College Chapel a világ legnagyobb legyezőboltozatával rendelkezik és huszonhat ólomüveg panel alkotja.

La Sagrada Familia (Barcelona, Spanyolország)

Antoni Gaudí legikonikusabb munkája, a katalán modernizmus éke, a La Sagrada Familia katedrális kétségtelenül uralja Barcelona látképét. Az alapvetően is gazdagon díszített egyházi épület lenyűgöző, absztrakt ólomüveg ablakokkal rendelkezik. Sajnos Gaudí sosem láthatta ezeket a fantasztikus alkotásokat a helyükre beépítve.

Gran Hotel Ciudad de México (Mexikóváros, Mexikó)

1899-ben áruházként épült fel, ma meseszép luxusszállodaként működik a Gran Hotel Ciudad de México, amelynek előcsarnoka meseszép üvegmennyezettel büszkélkedhet. A szín- és motívumvilágát az ország mezoamerikai öröksége ihlette, ezért kerülhetett a figyelem középpontjába az élénk türkiz és arany árnyalatai. A mennyezetet Jacques Gruber francia kézműves tervezte.

Galeries Lafayette (Párizs, Franciaország)

Párizs legnépszerűbb bevásárlóhelyének építése 1912-ben fejeződött be. A csodálatos épületegyüttes talán legikonikusabb eleme a száznegyvenegy méter magas neobizánci kupola, amelyet Jacques Gruber francia üveggyártó tervezett.

Victoria National Gallery (Melbourne, Ausztrália)

Az ausztrál kormány megbízásából, Roy Grounds építész által tervezett galéria 1968 augusztusában nyitotta meg kapuit. Ebben az időben a Nagyteremben található ólomüveg mennyezet a világ nagyobbjának számított. Úgy tudni, az elkészítése során felhasznált üvegtáblákat Belgiumból és Franciaországból importálták.

York Minster Chapter House (York, Anglia)

Észak-Európa egyik legnagyobb gótikus katedrálisa lenyűgöző középkori ólomüveg ablakokkal büszkélkedhet. A 13. század végén üvegezett geometrikus üvegalkotáson Thomas Becket mártírhalála is megjelenik.

Palau de la Música Catalana (Barcelona, Spanyolország)

A Lluís Domènech i Montaner katalán szecessziós építész által 1908-ban elkészült acélvázas koncertterem ólomüveg tetőablakai háromdimenziós napábrázolásukról híresek. Az 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított koncertterem számos más műalkotásnak is otthont ad, egyebek mellett Anselm Clavé és Beethoven mellszobrainak, amelyeket a színpad közelében helyeztek el.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

székesegyház | nagy sztori | ablak | mecset | katedrális

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom