Ha itt laksz, ma ki ne menj a házból! Ónos eső miatt másodfokú riasztást adtak ki, azt kérik, senki ne induljon útnak

Másodfokú riasztást adtak ki ónos eső veszélye miatt észak-magyarországi járásokra négy megyében. 

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. A veszélyjelzésben azt írták, az érintett járásokban a következő órákban az ónos eső várható mennyisége meghaladhatja az egy millimétert.

A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán délnyugatról északkelet felé – jellemzően kis mennyiségű – vegyes halmazállapotú csapadékkal járó tömbök vonulnak, a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos eső illetve fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A térség északi részén, illetve emellett a Nyírségben a kezdeti havazásból legfeljebb három centiméteres hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken három centimétert is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Az ónos eső és a fagyott eső mennyisége Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye északi részein a nap második felében meghaladhatja az egy millimétert.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kérte, indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról,

és aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Hozzátette: az ónos eső miatt vezetékek, ágak szakadhatnak le, ezért azt javasolják, ne parkoljanak ezek alá az autósok.
Azt kérte, a gyalogosok kellő óvatossággal közlekedjenek, és aki kidőlt fát, elszakadt elektromos vezetéket lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

(Fotók: Unsplash)

ónos eső | meteorológia | időjárás | riasztás | másodfokú riasztás

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram