Már sötétkékre festette az eget a péntek este, rajta ott ragyog a hold, te pedig egész héten egyik meetingről estél a másikba. Zsong a fejed, ezért úgy döntesz, hogy ma nem mentek be a városba. Nem vagy bartender, de ott az Opera és jég a fagyasztóban, így mégis jó koktéllal tudsz pontot tenni a hétre.
Kezedbe veszed az üveget és azonnal elveszel az aprólékos címkében, melyen minden motívum egy történetet mesél el. A szfinxfej eredetije az Operaház Andrássy úti homlokzata előtt néz Budapest egyik legszebb részére, a név pedig a kisföldalatti megállójának tábláján díszeleg. Megjelennek még a korlátok és az oszlopok, melyek szintén az épület jellegzetességei. Egyedi színviláguk mellett a szfinx is az előre kevert koktélhoz öltözött minden üvegen.
Kis műhelytitok, hogy a címkén ott vannak a lepárló apró mérőórái, méghozzá pontosan azokkal az állásokkal, ahogyan az Opera gin megszületett. A hangsúlyos boróka mellett még számtalan fűszer teszi egyedivé az tonikkal tökéletesen harmonizáló gint, az Opera mákkal és a Tihanyi Bencés Apátság kertjéből származó levendulával készül.
Igazi klasszikus koktél a Negroni, melyet szinte mindenki ismer, aki nem az édeskés lágyságra vágyik, hanem a gin, a keserű likőr és a vermut hatására. Ez a koktél még 1919-ben született, állítólag gróf Cemillo Negroni sétált be a firenzei Casoni bárba egy elég durva nap után, ahol a bartendertől egy igazán ütős kombinációt kért. A jégre töltött és narancshéjjal díszített Negroni azóta is a gróf nevét viseli.
Mióta Daniel Craig és a Spectre stábja divatba hozta a mexikói halottak napját, azóta mindenki tudja, hogy mire számíthat, amikor felkerül a díszes halotti maszk a szfinx arcára. Fekete címkéje és füstösen szürke üvege azonnal megüzeni, hogy a Corpse Revivert illik komolyan venni.
Másnaposságra szokás ajánlani, hiszen ettől a koktéltól a halottak is feltámadnak, pánikra semmi ok, mert a Harry Craddock bartender szerint négy, gyors egymásutánban elfogyasztva nyugalomba helyezi a feltámadottat.
Ennek a koktélnak nagy történelme és ebből fakadóan számos változata van, melyek közül az első a Punch 1861-es számában jelent meg, de igazán népszerűvé a londoni Savoy Hotel koktélkönyve tette. Az Opera gin mellé itt gyümölcssav, narancslikőr és száraz vermut kerül.
Mintha egy nyáreste volna, olyan könnyed a törtjég közé táncoló Bramble, mely mind közül a legfiatalabb koktél. A hagyományosan citrusos, cukros és szederlikőrös, gin alapú ital igazi frissítő, és csak pont annyira édes, amennyire kell.
Ilyesmihez nem méltó egy esős nap, mert az embernek kedve volna naplementét nézni a Cinque Terrén a gyöngyöző pohár kellemes hűvösségével a kezében.
Még az első világháború éveiben alkotta meg az Aviation koktélt a New York-i Hotel Wallick bartendere, akit a repülés és az ég lilába hajló színe ihletett meg. Az Opera gin mellett az Aviationbe cseresznyelikőr és ibolyalikőr kerül. Utóbbit sokan kénytelenek kihagyni a keveres során, mert mindig ritka és nehezen beszerezhető alapanyag volt. Az Opera ginnél azonban nem bízták a véletlenre, így az előre kevert Aviation is eredeti ibolyalikőrrel készül.
Színéhez és legfőképpen az ízéhez is elengedhetetlen az ibolya, ami ínyenc desszertté emeli a jég nélkül készített italt. Egyúttal az Aviation kiváló mércéje a koktél készítőjének is, megmutatja a bartender ízlését csupán azzal, hogy az édesebb vagy a savasabb irányba tereli az ízvilágát.
Amilyen lelkesedéssel a tulajdonos, Dámosy Bálint mesélt a kezdeti kísérletezésről és a koktélok összeállításáról, abból ragyog a minőség iránti szenvedély. Ahogyan a rendszerváltás után új erőre kapott a borpiac Magyarországon, úgy reformálta meg a sörfőzést a kézműves termékek áradata a 2010-es években. Most hasonló folyamat megy végbe a spirit piacon is, valamint egyre népszerűbbek az előre kevert koktélok, tehát nem is lehetne jobb az Opera időzítése ehhez a négy italhoz.
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt.
első magyar gin manufaktúra | koktél | alkohol | nagy sztori | opera gin
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!