Ez az orosz csőház a rejtőzködők mennyországa

Szergej Kuznyecov dizájner a KROST-tal alkotott meg egy olyan csőszerű lakóépületet, amely fantasztikusan visszatükrözi a környező tájat. A rozsdamentes acél burkolatú miniházat az Archstoyanie fesztiválon mutatták be. Minden igényt kielégítő funkcionális kialakításának köszönhetően mosdó, konyha, nappali és hálórész is helyet kapott benne.

Az épületet Oroszország egy olyan régiójában állították fel, ahol a természet szimbiózisban van az emberrel. A tervező szerint a csőház elkészítése hihetetlenül izgalmas folyamat volt és egyben újraírja mindazt, amit eddig az orosz építészetről gondoltunk,

hiszen egyértelműen rámutat arra, hogy minőségi építményeket is lehet teremteni az országban.

Az épület több rétegből áll. Elsőként van egy négymilliméteres rozsdamentes acéllemez, mely körbefut a henger alakú építményen. Ez alatt található egy szigetelőréteg, amely az eső kopogását fogja fel és kiváló hőszigetelő hatásának köszönhetően télen nem engedi ki a meleget, nyáron pedig az épület hűvösen tartását garantálja. Alatta a lakóház fa- és fém szerkezetét alakították ki.

A csőalakú szerkezet átmérője 3,5 méter, hossza tizenkét méter. Lejtős terepen helyezik el, ami miatt a szerkezet szó szerint a levegőben lóg. Tervezése és kivitelezése során számos technikát ötvöztek, volt pillanat, amikor a hajóépítés módszereihez nyúltak. Az épület vázát például olyan támasztó bordákból alakították ki, mint amilyeneket a hajótest létrehozásakor készítenek. Egészen extrém megoldásokat is alkalmaztak, hiszen az épület körülbelül tizenkét tonnás súlyát csak hat csavar tartja egyensúlyban.

A helyiségek elhelyezésekor és berendezésekor abszolút a funkcionalizmusra törekedtek, ugyanakkor cél volt az is, hogy kiváló minőségű anyagokat és modern technológiákat is ötvözzenek a különleges megoldásokkal.

Az ősi kínai hutong buborékszerű épületétől a svájci hegyek művészeti installációjáig számos olyan modern épület található a világban, amely az üvegburkolatának köszönhetően szinte láthatatlanná válik a környezetében. Mutatunk közülük tízet.

(Forrás: Designboom, fotók: Designboom)

csőház | dizájn | épület | oroszország | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom