Több százezren menekültek el Oroszországból: ez történt ott, ahová beköltöztek

Rengeteg, magasan képzett szakember hagyta el Oroszországot a háború első napjaiban, köztük sok tudós, pénzügyi és technológiai dolgozó is külföldre települt. Körülbelül hat hónappal később újabb távozási hullám indult, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges katonai mozgósítást rendelt el.

Így 2022 októberére egyes becslések szerint mintegy 700 ezer orosz hagyta el az országot, akik közül sokan a szomszédos országokban kezdtek új életet és alapítottak vállalkozásokat.

Batumi

Ennek következtében jelentősen fellendült az Örményországot, Azerbajdzsánt és Grúziát magában foglaló dél-kaukázusi régió gazdasága, a GDP hét százalékos növekedést mutatott, ami messze meghaladta a Világbank közgazdászai által előre jelzett 5,6 százalékos növekedést.

Örményországban, amelyet egykor a Szovjetunió Szilícium-völgyeként ismertek, a 2022-es növekedés 12,6 százalékos volt, szemben a hét százalékos jóslatokkal.

Jereván

Ez pedig az újonnan érkező oroszoknak köszönhető, különösen azoknak, akik informatikai területen dolgoznak. 2022-ben oroszok mintegy 1,75 milliárd dollárt utaltak Örményországba.

Grúzia GDP-je 10,1 százalékkal ugrott meg, felülmúlva a 8,8 százalékos várakozásokat. Az Oroszországból érkező pénzátutalások a 2021-es 411 millió dollárról 2022-ben az ötszörösükre, 2,1 milliárd dollárra nőttek. Még Kirgizisztán gazdasága is 7 százalékkal nőtt, Törökországban pedig 5,6 százalékkal.

Biskek

Ezek a teljesítmények azt mutatják, hogy az újonnan érkezett oroszok jelentős megtakarításokkal rendelkeztek, és gazdagabbak, mint a helyi lakosok. A bevándorlás ugyanakkor hozzájárult az inflációhoz is, Kazahsztánban és Grúziában megugrottak a szállásárak és a bérleti díjak.

Nemrég épp arról írtunk, hogy az oroszok kedvéért kibővítik ezt a repülőteret.

(Forrás: Business Insider, képek: Getty Images)

fellendülés | oroszország | gazdaság | Kaukázus | GDP

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom