New York százéves orosz ikonját is utolérte a bojkott

Alaposan átalakította a háború a város kávézóinak erőviszonyait.

New York népszerű teázó-étterme, a Russian Tea Room régóta népszerű célpontja a helyieknek és a turistáknak. Fénykorában olyan hírességek fordultak meg iott, mint George Balanchine koreográfus, Salvador Dali, vagy Leonard Bernstein zeneszerző, és olyan filmekben szerepelt, mint az Aranyoskám című, 1982-es vígjáték és Woody Allen ’79-es Manhattan című romantikus komédiája.

Sokan tértek oda be, miután meghallgattak egy koncertet az onnan mindössze pár lépésre található Carnegie Hall-ban, vagy megnéztek egy előadást a Broadwayen. A múlt héten csütörtökön, ebédidőben azonban az étterem szinte teljesen üres volt. A mintegy harminc, vörös bőrrel borított étkezősarok közül csak kettőnél ültek.

A neve ellenére az orosz teázó egyáltalán nem orosz, valójában egy New York államban bejegyzett pénzügyi csoport tulajdonában áll.

1927-ben nyitották meg a bolsevikok elől menekülő orosz emigránsok,

azóta viszont egymást váltották az amerikai tulajdonosok. Mindez nem akadályozta meg a protestálókat, akik mindent bojkottálni akarnak, ami orosz, még akkor is, ha csak nevében és konyhájában az.

"Menekültek által alapítva, Kijevvel a vérében az orosz teázó szíve Ukrajna népével van, de nem rólunk szól itt a történet" – áll a tulajdonosok CNN-nek küldött nyilatkozatában. "Oroszország túl sokáig megúszta a tömeggyilkosságot, és nekünk továbbra is az Ukrajnában szenvedőkre kell összpontosítanunk."

Hasonló közlemény került fel az étterem honlapjára is, amelyben elítélik Oroszország háborús cselekedeteit, az ukrán zászló színeiben pedig a Szolidaritás Ukrajnával felirat szerepel. Mint írták, "kiállunk Putyin ellen és Ukrajna népe mellett."

A New York-i Lower East Side-on ezzel szemben egészen más hangulat alakult ki. Ott tömegek vonultak fel az ukrán Veselka étteremben, a hely forgalma alig egy hét alatt hetvenöt százalékkal nőtt, mint Jason Birchard tulajdonos elmondta, hozzátéve, hogy a hely az ostromlott nemzet gyülekezőpontjává vált.

A Veselka, melynek neve ukránul szivárványt jelen, igyekszik is segíteni, ahol tud, így ​​a borscsok eladásából származó bevételt a Razom for Ukraine nevű civil szervezetnek adományozza, amely orvosi felszereléseket szállít az országba. Mint Birchard elmondta, az első héten tízezer dollárt gyűjtöttek, a másodikon pedig további tizenötezer dollárra számítanak.

Az étterem tárgyadományokat, kötszereket, elemeket, fejlámpákat, valamint víztisztító tablettákat és ruházatot is fogad. „Adományozzon, amit tud, és mi megoldjuk a többit” – olvasható a honlapján.

Itt arról olvashatsz, hogyan esett áldozatul a cenzúrának a világ egyik legnépszerűbb koktélja, itt pedig arról írtunk, hogy miért hagyjuk abba az általános oroszgyűlöletet.

(Forrás: cnn.com, képek: facebook.com/RussianTeaRoomNYC, veselka.com)

orosz | étterem | ukrán | usa | kávézó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom