Drasztikusan dráguló repülőjegyek és növekvő menetidő: nem mozdulnak ki az orosz turisták

Európából szinte teljesen kiszorultak az orosz turisták, aminek a legfőbb oka nem túl meglepő módon a közvetlen járatok hiányában és a korlátozásokban keresendő.

Görögország tavalyelőtt az orosz turisták legkedveltebb úti céljainak top tízes listájában szerepelt, 2022-ben viszont mintegy nyolcvan százalékkal csökkent az odautazók száma, vagyis 31300-an érkeztek.

Míg korábban egy jegy Oroszországból Európába átlagosan három-négyszáz euróba (120-160 ezer forintba) került, most az átszállások miatt ezer eurónál (körülbelül 400 ezer forintnál) kezdődnek az árak, a repülési idő pedig háromról nyolc-huszonnégy órára nőtt.

Szintén nyolcvan százalékkal esett a Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba vízumot igénylők száma. A még mindig érkező látogatóknak a fele jön turisztikai céllal, míg a másik fele úgy tekint az utazásra, mint ablakra Európába. Lengyelország, Finnország, Csehország és a balti államok ugyanakkor szinte egyáltalán nem fogadtak orosz turistákat a korlátozó intézkedések bevezetése óta, így egész Európát nézve a csökkenés kilencven-kilencvenöt százalékos.

Az orosz és ukrán turistákra jelentősen támaszkodó Cipruson viszont, ahol a szolgáltatóknak kiterjedt szerződései voltak orosz utazási irodákkal, mintegy hatszázmillió eurós veszteséget könyvelhetett el a szektor.

Addig az oroszok képviselték a második legnagyobb turisztikai piacot Cipruson, és sokat is költöttek, naponta, fejenként átlagosan hatvan eurót (körülbelül 24 ezer forintot), míg más nemzetek látogatói együttvéve kilencvenet (32 ezret).

A földrajzi közelség és az alacsony költségek mellett az oroszok vallási okból is szívesen utaznak Ciprusra, nagy érdeklődésre tart számot az északi hegyekben található, ezüsttel bevont Szűz Mária ikon.

Az oroszokra kivetett szankciók váratlan módokon is megváltoztatták az ország és szomszédai életét.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

Ororszország | látogatás | turisták | Európa | orosz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom