A járvány óta kitartóan imádják ezt a hobbit a magyarok

A járvány és a karantén sokaknak talán egyre halványuló emlék, a bezártság évei azonban alaposan átformálták a szokásainkat. Új elfoglaltságokat találtunk, és volt, ami ezek közül tartósnak bizonyult.

Nagyot nőtt például a túrázás népszerűsége, ami a kéktúrázók számának emelkedésén is lemérhető. A kéktúrázás népszerűsége 2020 óta tapasztalhatóan növekszik, 2022-ben pedig rekordot döntött a valamelyik Kéktúrát befejezők száma, amely összesen 1320 volt.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közleménye szerint pedig tavalyi is kiemelkedően sokan fejezték be sikeresen valamelyik Kéktúrát a három közül, így összesen 1305-en vehették át a megérdemelt kitűzőt és oklevelet.

Az Országos Kéktúrát 793-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 343-an, míg az Alföldi Kéktúrát 169-en fejezték be 2023-ban.  Jelentősen megnőtt azok száma is, akik mindhárom Kéktúrát, azaz a teljes Országos Kékkört befejezték: a tavalyelőtti nyolcvanhoz képest az ő számuk tavaly százhuszonnégyre ugrott.

A fenti adatok azokat a teljesítéseket tükrözik, amelyekhez leadtak egy telebélyegzett igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetségnek, majd azt a Kéktúra Bizottság ellenőrizte, és el is fogadta az év végéig.

A túrákon minden korosztály képviselteti magát: 2023-ban a legfiatalabb teljesítő hét, a legidősebb pedig nyolcvankét éves volt. A nemek közti arányban nem történt változás, hatvan-negyven százalék maradt a férfiak javára.

Mint a szövetség megjegyzi, ennél valójában sokkal többen kéktúráznak, illetve kezdik el hivatalosan a három kéktúra valamelyikét, ami jól látszik a hivatalos teljesítéséhez szükséges igazolófüzetek eladási adataiból. Ezekből 2023-ban 19 991-et vásároltak, amiből 14 771 az Országos Kéktúrához, 2 113 a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához, 3 107 pedig az Alföldi Kéktúrához tartozott.

A Kéktúra útvonalain tényleg biztonsággal túrázhat minde korosztály, nem így a világ legveszélyesebb kirándulóhelyein.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

kirándulás | outdoor | hobbi | túrázás | természetjárás

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram