Öt év múlva adhatják át az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot

Az abu-dzabi Guggenheim Múzeum létrehozása már a kétezres évek elején felmerült. Eredetileg 2012-ben adták volna át, a projekt azonban többször is hullámvölgybe került, így az épületet máig nem sikerült befejezni.

A Salamon R. Guggenheim Alapítvány igazgatója, Richard Armstrong egy bázeli sajtótájékoztatón pár napja azonban bejelentette, hogy újra kitűzték az abu-dzabi Guggenheim Múzeum megnyitójának dátumát, mégpedig 2026-ra. Mivel a projekt az elmúlt másfél évtized során nem a tervek szerint haladt, kis híján az 1609-ben kiadott Shakespeare-szonettek sorsára jutott, amelyek befejezetlenül és hibákkal együtt jelentek meg.

Akik követték a közel-keleti múzeum születésének történetét, talán még emlékeznek rá, hogy a második megnyitó dátumát 2017-re tűzték ki, az építkezést viszont nemzetközi tiltakozások miatt többször is félbeszakították.

A múzeum ugyanazon a szigeten fog felépülni, ahol a Louvre egyesült arab emírségekbeli mása is található,

amelyet még Jean Nouvel francia építész és formatervező álmodott meg. Nem csoda, hogy a szigetet a város új kulturális negyedének tekintik, ugyanis a Zayed Nemzeti Múzeum, Zaha Hadid Előadóművészeti Központja és Andó Tadao Tengeri Múzeuma is itt lesz megtalálható.

Az abu-dzabi Guggenheim harmincezer négyzetméter alapterületű lesz, a négy szintjét pedig üveghidak kötik majd össze. Tizenháromezer négyzetméternyi galériát foglalna magába, a kiállítótereket pedig absztrakt, kúpszerű szerkezetek biztosítják majd.

Richard Amstrong a következőket fűzte hozzá ahhoz, hogy a múzeum átadásának időpontját többször is elhalasztották:

„Az épületünk megépítése kihívást jelent, ugyanis egy monumentális, késői remekmű lesz.”

A közel-keleti Guggenheim Múzeum nagyobb kiállítótérrel fog rendelkezni, mint a bilbaói és New York-i társai, valamint egy oktatási központ és egy háromszázötven férőhelyes színház is helyet kap benne.

A bilbaói és New York-i épületekhez hasonlóan ezt is Frank Gehry, Pritzker- és Arany Oroszlán díjas építész tervezi, aki úgy jellemzi az épületet, mintha az szándékosan lenne rendetlen, amely mégis a letisztultság felé halad.

Ez is érdekelhet:

Ebből az elképesztően látványos irodából garantáltan nem vágynál home office-ba

A BAFTA-díjas játékfejlesztő, a Ninja Theory cambridge-i központjában vérvörös bár és éjkék mozi is található.

(Forrás: Deezen, Designboom, Hypeandhyper)

abu dhabi | abu dzabi | guggenheim | Guggenheim Múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom