Ezzel az öt tippel extrém hőségben is örömteli élmény lesz a túrázás

A természetjárásra az év minden szakában érdemes időt szakítani, a legzordabb téli hónapokban éppúgy, mint a legforróbb nyári napokon. A mostani, rendkívüli kánikula természetesen komoly kihívásokat jelent sok túrázó számára, de ezek a megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel kiválóan kezelhetőek. A népszerű svéd outdoor-gyártó, a Fjällräven szakértője összegyűjtött néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy a túrák extrém hőségben is jól sikerüljenek.

A tűző napsütés, a tartósan harminc fok feletti hőmérséklet és a nyári időszakra jellemző olyan nehézségek, mint a különböző rovarok, illetve a dús aljnövényzet, sok esetben még a tapasztalt túrázókat is elriasztják a természetjárástól. A ruházat és felszerelés helyes megválasztásával, az útvonal körülményeknek és egyéni képességeknek megfelelő kijelölésével, a rovarok és a napsütés elleni védekezéssel, illetve a folyadékpótlás biztosításával azonban a nyári hőségben sem kell lemondani a túrázásról.

Jól szellőző, strapabíró öltözet

A nyári hőségben túrázva fontos, hogy a kiválasztott darabok egyszerre legyenek jól szellőzőek és könnyűek. A változatos terepviszonyok és a különböző outdoor tevékenységek miatt ugyanakkor ezek esetén is erős, tartós anyagok alkalmazására van szükség.

„Egyes helyeken, például a napfénytől elzárt erdőkben vagy hegyvidéki területeken hűvösebb a levegő, így ott szükség lehet egy második felső rétegre.

Érdemes gondolni arra, hogy ez a második réteg könnyen elcsomagolható legyen, mint például a számos szellőzőnyílással ellátott High Coast Hydratic túrakabát” – tanácsolja Carl Hård af Segerstad, a Fjällräven túrákért felelős brand event managere.

Lábak védelme

Túrázás során kifejezetten fontos a lábak védelme. Ha olyan terepre készülünk, ahol sűrű aljnövényzet is előfordulhat, akkor még meleg idő esetén is hosszú nadrágra lesz szükségünk a felületi sérülések megelőzése érdekében. Ilyen környezetben ráadásul a nyári melegben elszaporodó, prédára vadászó rovarok közeledésével is számolni kell.

Természetesen az ilyen szakaszokat hátrahagyva a nagy melegben már kényelmesebb egy rövid nadrág, éppen ezért érdemes egy sokoldalúan használható, jól funkcionáló, szellőző és gyorsan lecipzározható szárú túranadrágot választani.

Kellően kényelmes felszerelés

A túrafelszerelés elengedhetetlen része a hátizsák. Nyáron viszont kifejezetten kellemetlen, ha a hátunk teljesen átizzad, sőt, ez fájdalmas kidörzsölődések kialakulásához is vezethet. A hátrész szellőzésének biztosításával ez elkerülhető.

Érdemes olyan hátizsákot választani, ami kifejezetten meleg, párás időre készült; ilyenek például azok a hátizsákok, ahol a hátrész hálós kialakítása segít a hát szellőzésében anélkül, hogy az a kényelem és teherbírás rovására menne.

Rovar- és napvédelem

Egy nyári kaland elengedhetetlen kellékei a rovar- és napvédelmet szolgáló termékek. Mindig legyen a hátizsákunkban szúnyog és kullancs elleni spray, valamint indulás előtt mindig használjunk magas faktorú naptejet! Ezek mellett természetesen fontos, hogy a fejünket is védjük a naptól, hiszen egy napszúrás könnyen elronthatja a túraélményt.

A hálós kialakítással készült sapkák például nemcsak védik a fejet a napsütéstől, de ezzel egy időben megfelelő szellőzést is biztosítanak fejünk számára. A sapka viselése mellett azzal is védhetjük – és hűthetjük – magunkat, ha bizonyos időközönként kicsit bevizezzük a fejünket.

Rendszeres folyadékbevitel

A nyári hőségben kiemelten fontos a legalább három-négy liternyi folyadékbevitel naponta. Legalább óránként, de akár ennél is gyakrabban érdemes vizet vagy egyéb frissítőt fogyasztani. Túrázás közben erre még jobban ügyelni kell, hiszen a fizikai aktivitásnak köszönhetően fokozódik az izzadással járó folyadékveszteség, ami könnyen dehidratációhoz vezethet. Ez már a legkisebb mértékben is rontja az erőnlétet.

Az útvonal megtervezésekor ezért hasznos utánanézni, mely pontokon van vízvételi lehetőség. Ebben nagy segítséget jelent a Közkutak mobilapplikáció, amellyel akár útközben is megtalálható a legközelebbi kék kút vagy forrás.

Természetesen az sem mindegy, milyen tárolóedénybe kerül ilyenkor a víz. Túrázás során is fontos, hogy friss, lehetőleg hűs folyadékot fogyasszunk, ezért érdemes lehet olyan palackot vagy kulacsot beszerezni, ami kellemesen hűvösen tartja a folyadékot, és az is jól tud jönni, ha ezt egyszerűen a hátizsákra tudjuk rögzíteni, így nem kell a kezünkben cipelni vagy mindig előbányászni, ha megszomjazunk.

Csodás nyári kirándulásokat kívánunk!

(Forrás: Fjällräven, fotók: Unsplash)

hőség | kirándulás | nyári hőség | nyár | túrázás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom