Ez a város az elszálló üzemanyagárak helyett a biciklit választja

Párizs egyértelmű célja, hogy Európa egyik leginkább biciklibarát városává váljon, 2026-ra pedig kerékpáros főváros lehessen.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, tavaly bejelentette, hogy 250 millió eurót fordítanak a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A Plan Velo: Act 2 projekt keretében több ezer új kerékpártárolót létesítenek és több kerékpárutat is kiépítenek. A beruházás célja, hogy

Párizs egyik végéből a másikba biztonságos körülmények között el lehessen jutni biciklin.

2021-ben Párizsban több mint ezer kilométernyi kerékpárút volt, köztük körülbelül ötvenkét kilométernyi számított olyan ideiglenes bicikliútnak, amelyet a járvány idején jelöltek ki, később pedig véglegesítették.

A francia főváros kerékpártárolóinak bővítése pedig különösen fontos, hiszen a statisztikai adatok szerint 2020-ban hét százalékkal nőtt a kerékpárlopások száma, és a biciklit nem használók nyolcvan százaléka úgy fogalmazott,

azért nem ül kerékpárra, mert fél, hogy ellopják azt.

A "kerékpáros forradalom" első szakaszában Párizs már 150 millió eurót elköltött, a teljes projektet pedig az ökológiai és társadalmi átalakulás egyik alapvető pillérének tartják. Ekkor vezették be az autómentes napot is, amikor a személygépjárművek nagy részét kizárják a belvárosból. Helyüket a Champs-Élysées sugárúton a gyalogosok és kerékpárosok foglalják el.

A francia főváros mellett Európában számos helyen várják tárt karokkal a bicikliseket. A pazar útvonalakon kanyargó Tour de France és hasonló versenyek mindig kedvet csinálnak az embernek egy kiadós kerékpártúrához. Szerencsére egy mezei bringásnak nem kell napi háromszáz kilométert letekernie ahhoz, hogy élvezze Európa legszebb vidékeit. Ebben  és ebben a cikkünkben ajánlunk néhány vasúton könnyen megközelíthető szakaszt Skóciától Katalóniáig.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

zöld | bicikli | környezetbarát | franciaország | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom