Teljesen élhetetlen lesz a főváros, mely nyaranta a legveszélyesebb Európában

Nemrég kiderült, hogy Párizs a hőhullámok szempontjából legveszélyesebb európai város, egy új jelentés pedig még ijesztőbb képet fest a jövőről.

A város eddigi hőmérsékleti rekordja 42,6 fok, amit 2019-ben mértek árnyékban. 2050-re azonban akár ötven fokig is felkúszhat a higanyszál.

Ahogy a városokba általában, úgy Párizsba is különösen be tud szorulni a meleg, és átlagosan két-három fokkal van több, mint a környező vidéki területeken, de kánikulában ez a különbség akár tíz fok is lehet.

Ugyanakkor az előrejelzések szerint sűrűsödni is fognak a hőhullámok a jövőben, 2030-ban átlagosan harmincnégy hőhullámos napra számítanak,

(2008-ban például még csak tizennégyet regisztráltak), és harmincöt trópusi éjszaka várható, amikor a hőmérséklet nem csökken húsz fok alá (2008-ban ebből öt volt).

A magas hőmérséklet összezavarja a szervezet belső szabályozási rendszereit, ezért idő előtti halálozásokhoz vezet. A 2003-as, forró nyáron tizenötezer ember vesztette életét Franciaországban, 2019-ben pedig tízezerrel többen haltak meg a hőhullámok miat. 2022-ben ez a szám körülbelül háromezer volt.

A hőség ugyanakkor nemcsak az emberi szervezetre, de az infrastruktúrára is romboló hatással van, áramkimaradásokat okozhat, az aszfalt olvadása pedig útlezárásokhoz vezet.

Párizs ikonikus, horganyzott tetős épületeiben a lakások lakhatatlanná válhatnak.

Ahhoz, hogy javítson a kilátásain, Párizsnak változtatnia kell: a faültetés, az aszfaltmennyiség csökkentése és az épületek növényzettel való bevonása sokat segíthet a hőség elleni küzdelemben.

A cinkkel horganyzott háztetőket hőbarátabb anyagra kell cserélni, vagy fehérre festeni, a lakásokban pedig redőnyökre és természetes szellőzésre van szükség. Ezentúl nem lenne szabad csupaüveg épületeket felhúzni, és akár a munkanapok módosítására is szükség lehet, hogy az embereknek ne kelljen a legmeleggebben dolgozni. A párizsi munkaadók követhetnék dél-európai szomszédaik példáját, és átvehetnék a szieszta intézményét.

Több város alkalmaz olyan stratégiákat, amelyekkel csökkenteni lehet a kánikulát, de a forróság alapjaiban írhatja át a nyaralási szokásokat.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

hőhullám | időjárás | nyár | párizs | kánikula

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom