Tényleg ne menjünk a Louvre-ba csütörtökön? Párizsi jótanácsokról rántjuk le a leplet

Valóban tiltólistásak ezek a dolgok a francia fővárosban?

A Paris Explore nevű Instagram-fiók nemrég posztolta egy Párizsban élő influenszer, bizonyos Volgaleoni tanácsait, melyek arról szóltak, hogy mi mindent ne csináljunk Párizsban. A Matadornetwork utánajárt, mennyire kell komolyan vennünk ezeket az intelmeket.

Ne vegyél svájcisapkát szuvenírboltban

A francia városi élethez kapcsolódó ikonikus tartozék a svájci sapka, amelyet csak magyarul és  tévesen neveznek svájcinak. Ugyanis nem Svájcból, viszont nem is Franciaországból, hanem Spanyolországból ered, ahol a Pireneusok pásztorai viselték. Innen terjedt el azután a szomszédos országba is.

De a lényeg, hogy Volgaleoni azt tanácsolja, ha szeretnénk is magunkkal vinni a jellegzetes ruhadarabot emlékbe, ne a szuvenírboltok drága és giccses kínálatából válasszunk, hanem valamelyik ruhaboltéból, ahol valószínűleg jobb minőséget kapunk, alacsonyabb áron. Az ötlet mindenképp megfontolandó.

A Louvre-ba csütörtökön, az Orsay-be kedden ne menj

A Matadornetwork nem érti, hogy miért épp ezeken a napokon kellene kihagynunk a múzeumlátogatást. A Louvre-ban ugyanis kedd a szünnap, egyébként naponta kilenctől hatig nyitva tart. A kerülendő időpont inkább a szerda délután, amikor sok iskolában nincsenek órák, emellett persze a rendes iskolai szünetek és hétvégék illetve a nyári csúcsidőszak sem a legalkalmasabb, legalábbis, ha szeretnénk kerülni a tömeget.

Ami az Orsay-t illeti, ott hétfőnként találunk zárt kapukat, csütörtökön viszont egészen háromnegyed tízig várja a látogatókat az intézmény, és ilyenkor általában nincsenek is sokan. Jó tudni, hogy minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés, ami azt jelenti, hogyha ekkor mennénk, mérlegelnünk kell, a zsúfoltságot szeretnénk elkerülni vagy inkább spórolnánk.

Ne rendelj kapucsínót francia kávézóban

Ez egy trükkös tanács, amely valójában arra vonatkozik, hogy ha tejhabos kávét akarsz inni, akkor ne azt mondd, hogy kapucsínót kérsz, hanem azt, hogy café crème-t, mert a franciák így hívják az olaszok imádott italát.

Egyes vélemények szerint akár pluszköltséget is felszámolhatnak a kapucsínózásért, mert ezzel lebuktatjuk magunkat, hogy költekezni vágyó turisták vagyunk – bár ilyen szempontból a lelepleződést már pusztán azzal elérhetjük, ha angolul szólalunk meg.

Egyébként ahogyan az olaszok, úgy a franciák is leginkább reggel-délelőtt isznak kapucsínót. Hagyományos francia kávénak pedig többnyire a kávéprésben készülő, hosszúkávé jellegű italt nevezik.

Ne a Rue de l'Université-ről fotózd az Eiffel-tornyot

Mert mindenki innen fotózza, miután az útról nagyszerű kilátás nyílik az Eiffel-toronyra. A kerületben ugyanakkor sok más helyszín is található, ahonnan nagyszerű fotókat készíthetünk az Öreg Hölgyről, köztük a Square Rapp, a Rue St. Dominique és a Rue De Monttessuy.

Eközben viszont Párizs legendás sugárútja, úgy tűnik, elvesztette régi fényét, még szerencse, hogy ezt nem hagyják annyiban a franciák, akik más merész lépéseket is terveznek a belvárosban.

(Forrás: matadornetwork.com, luxeadventuretraveler.com, képek: Unsplash, Pixabay)

tanács | franciaország | jótanácsok | párizs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom