A könyvmolyok legnagyobb álma válik most éppen valóra Kínában

A Snøhetta nemzetközi építész stúdió egészen elképesztő terveket készített Peking városi könyvtára számára. Egy üvegfalú épületet álmodtak meg, amelyet monumentális fa oszlopok és domboldalakat idéző ívek dominálnak.

A pekingi Tongcsu kerületben található városi könyvtár tervezésére kapott nemrégiben megbízást a Snøhetta. A cél nemcsak az volt, hogy visszaadja a könyvtárak relevanciáját az emberek életében, hanem egy újfajta jövőképet is hivatott szemléltetni. Éppen ezért döntöttek úgy a tervezők, hogy visszanyúlnak a természetbe és

a varázslatos tájak megidézésével próbálják az olvasóközönséget a képernyők elől elcsábítani.

A könyvtár külső és belső kialakítása egyaránt arra készteti a látogatókat, hogy felemeljék a tekintetüket, és távolabbra fókuszáljanak. Egy olyan helyet alkotnak meg, ahol

tényleg egy fa alatt ülve olvashatja bárki a kedvenc könyvét.

A pekingi városi könyvtár szíve a Valley, vagyis Völgy névre hallgató, tizenhat méter magas átrium, amely dombszerű belső kialakítást kap. Ezek könyvespolcokat, lépcsőket és ülőhelyeket rejtenek. A közepén pedig egy nagyon látványos, kanyargós sétány fut, megidézve a Tonghui folyót, miközben összeköti a könyvtár északi és déli bejáratát.

A zóna egyben egy közösségi tér is, ahol a látogatók pihenhetnek, beszélgethetnek vagy elmélyülhetnek az olvasmányukban.

Mindezek alatt privát területek húzódnak meg, amelyek rendezvények és konferenciák lebonyolítására szolgálnak majd, de szintén külön területet kapnak itt a könyvrestaurálással kapcsolatos részlegek is.

A könyvtár magas, karcsú oszlopainak tetején lapos, ginkgo fára emlékeztető panelek tartják a tetőt. Mint ismert, a ginkgo egy kétszázkilencven millió éves, őshonos kínai fafaj.

Az enteriőrben a levélpanelek csodálatos lombkorona-mintázatot alkotnak.

A külső térben, a bejáratokhoz pedig élő ginkgo fákat ültettek, hogy még tovább erősítsék az épület és a természet közötti kapcsolatot.

A könyvtár üvegfalai is innovatívak, éppúgy, mint a tetőszerkezet.

Míg előbbiek csökkentik a napsugárzást, utóbbiba fotovoltaikus elemeket integráltak, így képes lesz a megújuló energia előállítására.

(Forrás: Dezeen, fotók: Yumeng Zhu)

Snøhetta | könyvtár | peking | építészet | kína

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom