Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

A híres francia borvidék képes lépést tartani a növekvő kereslettel?

Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az elmúlt évben rohamosan megnőtt a kereslet a francia pezsgők iránt, a nemzetközi sajtó pedig egyenesen a közeljövő új kihívásának a pezsgőhiányt jósolta. És van benne valami. A probléma gyökere pedig a pandémia idejére vezethető vissza.

Attól tartva, hogy a Covid-világjárvány idején a pezsgő iránti kereslet globálisan csökken, a Comité Interprofessional de vin de Champagne, azaz a pezsgőtermesztőket és -termelőket képviselő kereskedelmi csoport 2020-ban korlátozta a szőlőtermést. A 20 százalékos kötelező mennyiségcsökkentést azért léptették életbe, hogy megakadályozzák a piac túltelítettségét és a drasztikus visszaesést, amiről utólag tudjuk, hogy nem következett be.

A pezsgőkből ugyanis a járvány ideje alatt több fogyott, mint valaha.

2020-ról 2021-re hatvannégy százalékkal nőttek az eladások, 2022-ben pedig a tovább emelkedtek a számok, így ebben az évben összesen 326 millió üveg pezsgőt szállítottak a világ minden tájára.

A régió termelési kapacitása azonban korlátozott, a pezsgőházak visszatartják a kibocsátásaikat, hogy az ellátás folyamatos legyen. De az eladások száma nagyobb volt, mint amennyi pezsgő a pincékbe került. Így 2024-re fordulat állhat be a pezsgőpiacon, ami

szűkösebbé válhat a korábbi évekhez képest.

Emmanuelle Giraud, Champagne Henri Giraud vezérigazgatója szerint a pezsgő iránti kereslet a járvány óta óriási. Az ünnepi italról „aperitif” italra váltott, azaz a fogyasztók már vacsora előtt is töltenek maguknak egy pohár pezsgőt, az ital fogyasztását nem kötik különleges alkalmakhoz.

A lépést csak a termelés mennyiségének növelésével lehet tartani.

Ezzel szemben Charles Goemaere, a Comité Champagne igazgatója szerint nem áll fenn a hiány veszélye a pezsgőpiacokon és néhány éven belül visszaáll a szokásos tartalék.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

pezsgő | champagne | francia pezsgő | élelmiszerhiány

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A Balaton legstílusosabb titka: saját partszakasz, jakuzzi és nyugalom, amit máshol nem kapsz meg
Hirdetés