Négy spanyol város, amit idén minden Picasso-rajongónak fel kell vennie a radarjára

Ötven évvel ezelőtt hunyt el az ikonikus festőművész, akinek életét és művészetét számos spanyol városban ünneplik időszaki kiállításokkal.

Bár Pablo Picasso életének javát Franciaországban töltötte, spanyol gyökerei azonban jelentősen hatottak művészetére. 2023. április 8-án volt halálának ötvenéves évfordulója, a málagai művészt pedig országszerte ünneplik. Mutatjuk, melyek azok a városok, amelyek az ifjú művészt formálták és amelyek látványos kiállítással emlékeznek rá.

Málaga

1881-ben Málagában született Pablo Picasso, akinek bronzszobra a város belvárosában áll. Idén két időszaki kiállítást is szentelnek neki.

A Picasso Múzeumban augusztus 9. és szeptember 10. között lesz megtekinthető az Anyag és test című tárlat, amelyben elsősorban az emberi testet ábrázoló tanulmányai, agyagból, bronzból, fából és gipszből készített szobrai kerülnek a figyelem középpontjába. A kiállítás Bilbaóba vándorol, ahol szeptember 29. és 2024. január 14. között várja majd az érdeklődőket.

Októberben Picasso visszhangja néven nyílik egy másik időszaki kiállítás, amely azt vizsgálja majd, hogy az alkotó milyen hatást gyakorol a világra. A tárlat harminc művész gyűjteményét foglalja össze, alkotásaikat és október 3-tól egészen 2024. március 31-ig lehet majd megtekinteni.

La Coruña

Spanyolország északnyugati partján, La Coruñában töltötte Picasso gyermekkorának éveit, ahol olyan jelentős pillanatokat élt meg, mint az első kiállítása és a nővére halála.

A templom, ahol Picasso-t megkeresztelték

A helyi Szépművészeti Múzeum Picasso: Fehér a kék emlékezetben címmel rendez kiállítást. Az április 23. és június 23. között látogatható gyűjteményben a művész korai munkáit mutatják be.

Barcelona

Picasso kiskamaszként Barcelonába ment, hogy az ottani képzőművészeti iskola hallgatója legyen. A város építészete számos munkájára hatott.

A város két időszaki kiállítást is szentel az egykori tanítványnak: Picasso és spanyol kerámiák címmel várja az érdeklődőket 2023. június 1. és szeptember 30. között a Museu del Disseny de Barcelona. Talán ennél is csábítóbb lesz az októberben nyíló Miró-Picasso tárlat, amely dokumentumokon és egyéb írásos kommunikáción keresztül vizsgálja Picasso és Miró barátságát.

Madrid

Picasso tizenhat évesen költözött a spanyol fővárosba, hogy a képzőművészeti akadémián folytassa tanulmányait. Idén összesen nyolc helyszínen rendeznek kiállítást Picasso munkájából.

Talán a leginkább figyelemre méltó ezek közül a Picasso – El Greco tárlat lesz, aminek június 13. és szeptember 17. között a Prado Múzeum ad otthont. A kiállításon felelevenítik, hogy El Greco milyen hatást gyakorolt Picassóra, különösen a kubista időszakára és kései alkotásaira.

A La Casa Encendida kulturális központjában szintén a művész utolsó éveinek munkássága jelenik meg; vagyis az az időszak, amikor a kifejezetten izgalmas neo-expresszionizmus felé fordult.

(Forrás: Wanderlust, fotók: Getty Images)

picasso | barcelona | madrid | spanyolország | malaga

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom