Ezt tudjuk eddig az új Covid-variánsról, ami akár befolyásolhatja is az őszi-téli utazásainkat

A Pirola névre keresztelt új Covid-változatot eddig tizenöt országban észlelték, emiatt több helyen is előkerültek az emlékeztető oltások.

Az új variánst először augusztusban azonosították, szeptember 18-ig 137 esetet regisztráltak Ausztráliában, Kanadában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Japánban, Portugáliában, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyság kormánya szerint még kicsi a minta, ezért nem tudni, mennyire súlyos és mennyire fertőző az új változat.

–  Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Pirola nagyobb valószínűséggel okoz súlyosabb lefolyású betegséget, mint a már velünk lévő Omikron-változatok – mondta Susan Hopkins professzor, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) vezető orvosi tanácsadója.

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha a légúti fertőzés tüneteit tapasztaljuk és magas lázunk van, kerüljük a veszélyeztetett személyekkel való érintkezést, és lehetőség szerint maradjunk otthon.

Néhány ország, köztük Franciaország is új oltási kampányt indított, amelyben arra ösztönzik a veszélyeztetetteket, hogy kérjenek újabb emlékeztető oltást a legújabb változatok elleni védekezés érdekében.

Újra maszkot kellene viselni a repülőgépeken és a tömegközlekedési eszközökön?

Jelen állás szerint a repülőterek és a légitársaságok eddig még nem hozták vissza a maszkviselésre vonatkozó követelményeket.

A CDC szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a Pirola-változat a már megismert variánsokhoz hasonlóan terjed. Ez azt jelenti, hogy a megszokott megelőző intézkedések, mint például a maszkviselés, a kézmosás és a szellőztetés csökkenthetik a terjedését.

Egy 2022-ben közzétett kutatás egyébként megállapította, hogy az EU-ban bevezetett utazási korlátozások nem, vagy csak kis mértékben befolyásolták az omikron terjedését.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

maszk | variáns | pirola | vírus | tél

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom