Ilyen még nem volt: az egyik legnívósabb nemzetközi díjat kapta egy magyar dizájnmárka

A Plydesign dizájnmárka Frigate székcsaládja elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az iF Design Award-ot Termék kategóriában.

Az iF Design Award hatvanhét éves fennállása óta nem volt még arra példa, hogy magyar bútor díjat kapjon, ezért ez a szakmai elismerés nem csak a dizájnmárka, hanem a hazai bútoripar életében is egy példaértékű teljesítmény.

Ez díj megmutatta, hogy megéri egy kivételes terv mellett hosszútávon kitartani, vállalva minden kockázatot – a Plydesign saját és a formatervezés határait feszegetve jelentős időt, energiát és technológiai befektetést nem kímélve hozott létre egy nemzetközi színvonalat képviselő, megbízható, és kézzel fogható designterméket.

Az iF Design Award a világ három legnívósabb nemzetközi díja között szerepel. A Frigate székcsaládot olyan egyéb termékek mellett díjazták, mint az iPhone 12 Pro okostelefon és a 2021 Ford Bronco városi terepjáró.

2021-ben ötvennégy országból közel tízezer pályaművet regisztráltak, melyekből a világ minden tájáról érkező, kilencvennyolc szakértőből álló szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.

A bútortervezés összetett folyamat, számos problémára kell megfelelő megoldást adnia egy adott tárgynak. A tervezés kihívása abban áll, hogy mennyire komplexen tud az adott tárgy reagálni azokra az égető kérdésekre, amelyek alapvetően határozzák meg kortárs világunkat. A tervezés során döntések sorozata vezet egy tárgy megvalósításáig, folyamatosan egyensúlyozva az egymással összefonódó, egyben ellentétes elvárások rendszerében. Kerékgyártó András felelősségteljes tervezői attitűdje és a Licit Kft. gyártócsapatának szakértelme olyan kreatív szinergiát teremtett, mely előfeltétele volt a Frigate székcsalád megszületésének.

Digitalizált és tudásalapú társadalmunkban fontosabb, mint valaha, hogy ne csak a szoftverre (önképzés, tanulás) fókuszáljunk, hanem magára a hardverre, tehát a testi jóllétünkre is. Az ébren töltött időnk nagy részét ülve töltjük, ami számottevő károkat okoz egészségünkben – a Frigate székcsalád küldetése az, hogy a minőségi design minél szélesebb közönség számára elérhetővé váljon.

A Frigate újdonsága abban áll, hogy megmutatja, hogyan lehet a gyártásban alkalmazott technológiai innováció révén felelősségteljes, gazdaságos, ergonomikus, és esztétikus produktumot előállítani, a minőségben tett kompromisszumok nélkül.

A székcsalád a német Danzer vállalat által kifejlesztett 3D-furnér új felhasználási módját valósítja meg úgy, hogy a technológia adta magas komfortfokozatot mérsékeltebb áron tudja nyújtani.

A termék

A tervezés során a Plydesign határozott célja volt, hogy hozzájáruljon a minőségi ülőbútorok demokratizálásához az emberek jóléte érdekében. A régi és az új technológiák ötvözete lehetővé teszi, hogy a Frigate székcsalád kedvezőbb értékesítési feltételek mellett ugyanazt az optimális ülési kényelmet kínálja, mint más, teljes egészében 3D-furnérral készült székek.

A székpalást két részből áll: a háttámla 3D-furnér eljárással készült, míg az ülésrész hagyományos rétegeltlemez eljárással valósul meg. A háttámla, mely minden irányban ívelt, ideális támaszt nyújt a deréknak, annak felső részével és az ülőfelülettel együtt, ahol az élek a testtel ellentétes irányban kihajlanak, hogy ne vágják a hátat és a combot.

A kreatív gyártás mellett fontos, hogy nemzetközileg elismert, felelősségteljes és környezetbarát A kreatív gyártás mellett fontos, hogy nemzetközileg elismert, felelősségteljes és környezetbarát beszállítók szolgáltassák az alapanyagokat. Kizárólag FSC minősített fából, illetve ÖKO-TEX® és EU Ecolabel tanúsítvánnyal rendelkező bútorszövetekből épül fel minden egyes Frigate szék. A gazdaságos szállítás érdekében a székek szétszerelhetők, valamint az okos designnak köszönhetően egyszerűen összeállíthatók.

– "Büszke vagyok csapatunkra, csak legmerészebb álmainkban gondoltuk, hogy egyszer olyan rangos nemzetközi díjat nyer el termékünk, mint az iF Design Award. Mi a kezdetektől azért a fő célkitűzéséért küzdöttünk, hogy egy fiatal, hazai tervező által megálmodott designból ne csak prototípus készüljön, hanem egy olyan gyártásérett, szerethető és praktikus termékcsalád, melyet saját márkanevünk alatt értékesítünk világszerte. Nem szeretnénk változtatni a bevált módszeren a jövőben sem, ezért indítjuk el a Ply Design House-t melynek keretén belül formatervezési pályázatot hirdetünk, hogy felkaroljuk a kreatív tehetségeket, és velük folytassuk a munkát. Erről hamarosan online felületeinken fogunk hírt adni" – nyilatkozta Babits Tamás, a Plydesign alapítója és ügyvezetője.

A Plydesign magyar designmárkát Babits Tamás (alapító, ügyvezető) kreatív és alkotói céllal hozta létre 2014-ben, az idompréselt rétegeltlemez technológia területén 30 éves komoly gyártói tapasztalattal rendelkező családi vállalkozásának saját termékeként.

A Plydesign cégfilozófiája túlmutat a termékek tervezésén és előállításán, olyan platform megteremtésén dolgozik, melynek vezérfonala az alkotás és adás öröme. Tevékenységében kiemelt szerepet kap a tudásátadás – megalakulása óta aktív az akadémiai utánpótlás segítésében, a magyar feltörekvő designerek támogatásában, valamint elkötelezett a designérzékenyítő céllal rendezett kerekasztal-beszélgetések és workshopok részvételében is. Hosszútávon a magyar dizájn- és faipar fellendülését ösztönzi, és nemzetközi szinten is szeretné erősíteni annak pozícióját.

Az iF Design Award 67 éve gyakorol számottevő hatást a minőségi és kiemelkedő dizájn irányainak kijelölésére. Az iF jelölés világszerte a kiváló dizájn elismerésére szolgál, és az iF Design Award az egyik legfontosabb designszakmai díj a világon. A pályázatok a következő kategóriákban nyerhetnek díjat: Termék, Csomagolás, Kommunikáció és Szolgáltatástervezés, Építészet és Belsőépítészet, valamint Professzionális terv, Felhasználói élmény (UX) és Felhasználói felület (UI). Minden díjazott megjelenik az iF Design Award-ban és az iF design alkalmazásban.

(Fotók: Hernád Géza)

bútor | nemzetközi díj | szék | plydesign | iF Design Award

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom