Ezért fotózd le mindig a poggyászodat, mielőtt becsekkolsz

Bár a nyári utazási csúcs levonulása után talán már kevésbé kell aggódnunk a reptereken a fennakadások miatt, továbbra sem árt, ha megteszünk minden lehetséges óvintézkedést azért, hogy megelőzzük a problémákat.

Például fotózzuk le a poggyászt, mielőtt feladjuk, mert ez segíthet abban, hogy megkapjuk a kártérítést, ha elveszne vagy sérülten érkezne meg a csomagunk. A légitársaságok kötelesek kártalanítani az utasokat, ha a csomagjaik megsérülnek, késve érkeznek vagy elvesznek, a kártérítés összege pedig 1300 euróig (körülbelül 537 ezer forintig) terjedhet.

Ha azonban kiderül, hogy a poggyász már eleve hibás volt, akkor eleshetünk a kártérítéstől.

Elveszett vagy megrongálódott poggyász ügyében a kártérítési kérelmet hét napon belül, írásban, az érintett légitársaságnak címezve kell benyújtani, a késve érkező poggyásszal kapcsolatos kérelmet pedig a poggyász átvételétől számítva huszonegy napon belül kell eljuttatni a céghez.

Az AirHelp légiutasjogi szervezet azt is tanácsolja, hogy

ne csak a poggyászról, de a benne található tárgyakról is készítsünk fotót, különös tekintettel az értékekre, és fényképezzük le a poggyászcímkét is.

A Budapest Airport javaslata, hogy a feladott poggyászba tegyünk egy lapot a tulajdonosának nevével és elérhetőségével arra az eshetőségre felkészülve, ha a vonalkódot tartalmazó papír megsérülne vagy elveszne. Ilyenkor segíti az azonosítást a csomagba helyezett információ. A reptér oldalán megtaláljuk az egyes légitársaságok elérhetőségeit.

A pénzt fel lehet használni az utazás során szükséges tárgyak, például ruhák, piperecikkek vásárlására is, így ne felejtsük el megőrizni ezeknek a vásárlásoknak a blokkját.

Ha szeretnéd, hogy a te poggyászod érkezzen meg elsőként a reptéren, kipróbálhatod ezt a trükköt, ha pedig a csomagolás folyamatát tennéd gördülékenyebbé, ez a néhány ötlet segíthet.

(Forrás: Travel and Leisure, Budapest Airport, Your Europe, képek: Getty Images)

kártérítés | repülőtér | poggyász | liszt ferenc nemzetközi repülőtár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom