Teljesen átalakul Pompeji, a hétvégétől így lehet majd meglátogatni

Pompejiben is egyre több turista tolong, ezért a vezetőség úgy döntött, kibővíti a területet a szomszédos műemlékekkel.

Október 13-tól a belépő három napra szól majd, és a közeli Boscoreale, Oplontis (a mai Torre Annunziata városában) és Stabiae, a mai Castellammare di Stabia területén található villákhoz is érvényes lesz, amelyekhez ingyenes buszjárattal lehet majd eljutni.

Villa San Marco, Stabiae

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter "szétszórt múzeumnak" nevezte a projektet, mely egyúttal a környező terület fenntartható fejlesztését is célozza.

Az említett helyszínek valójában már eddig is a mintegy tizenkét kilométeres Pompeji Régészeti Park részét képezték, de korábban külön jegyet kellett hozzájuk venni, és nem volt egyszerű hozzájuk tömegközlekedéssel eljutni.

Poppea villája, Oplontis

Éppen ezért eddig nem is tolongtak a látogatók. Míg 2019-ben közel négymillióan utaztak Pompejibe, mindössze 55 ezren jutottak el az Oplontisban található A-villához (amelyben valószínűleg Nero császár és második felesége, Poppaea Sabina lakott). A Stabiae két villáját, a Villa Ariannát és a Villa San Marcót még ennél is kevesebben, mindössze ötvenkétezren látták.

Pompeji pedig időközben zsúfolásig megtelt. A látogatószám a 2014-es kevesebb mint 2,7 millióról 2019-re 3,9 millió fölé emelkedett, 2023 júliusában pedig már napi rekordot is döntött, amikor 21 141 volt a turisták száma.

Villa Arianna

A lépéssel egyidejűleg újra megnyílik a boscorealei Villa Regina mellett található Antiquarium múzeum, melynek egyik termét a Civita Giuliana-ban folyó ásatásoknak szentelik majd, és látható lesz a 2021 márciusában megtalált szertartási kocsi is. Új megvilágítást kap pompeji Villa dei Misteri, amely jobban reprodukálja majd a villa eredeti világítását.

Nemcsak Pompejit, de Nápolyt is érdemes felfedezni, és régészeti helyszínekből persze Rómában sincs hiány. Például a világ leghíresebb kútja alatt is rejtőzik egy.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

 

olaszország | Pompeji | Castellammare di Stabia | Stabiae | Boscoreale

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom