Két napnyi tömény balkáni élmény a Várkert Bazárban – Jön a PONT Fesztivál

Olyan koncertkuriózumokat láthatunk a PONT Fesztiválon április 12–14. között., amelyeket eddig itthon még soha, ráadásul a balkáni kultúrából is kapunk egy jó nagy adagot. 

A PONT Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva mutatja be a világ egy-egy izgalmas szeletét. Idén ezúttal a balkáni térségben merülhetünk el, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

Ami a koncerteket illeti, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov eddig nem hallott műsorral készül, Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész és zenésztársai román dallamokat játszanak, az albán többszólamú hagyományt pedig az Albanian Iso-polyphonic Choir mutatja be.

A Várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról, és aki szeretne, még busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban. A fesztivál a fentieken kívül is rengeteg ingyenes programmal készül a családoknak: a gyerekek – és persze a felnőttek is – alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos minden dala a tavaszt köszönti majd, a Hangoló Zeneterápia koncertjén pedig a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

A fesztivál 2019-ben is olyan esti koncertkuriózumok bemutatásával készül, amelyeket eddig Magyarországon nem láthatott még a közönség.

Az UNESCO igyekszik megőrizni az utókor számára az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait, a PONT ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát.

Szombaton a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral próbálnak berántani a Balkán zenei világába.

Vasárnap Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Utóbbi beavatási rítust, a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat adja át.

Jegyek háromezer forinttól itt kaphatóak. 

Ez is érdekelhet:

Tinédzser korú vezérigazgató, állati jogok és mesterséges intelligencia – Új nevek a Brain Baron

A Brain Bar legújabb előadó csak arra várnak, hogy május végén Budapesten is bemutassák vízióikat.

(Fotók: Pályi Zsófia, Raffay Zsófia)

tánc | vetítés | koncert | vásár | kézműves

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom