Egyensúly, elegancia, stílus – Bemutatták a legújabb Porsche Panamerát és a Gere Kopar új évjáratát

A legek találkoztak a Porsche Centrum Budapest és Gere Pincészet közös exkluzív borvacsoráján, ahol egyszerre mutatták be a legújabb, 2020-as évjáratú Kopar Villányi Cuvée-t és a 2024-es, harmadik generációs Porsche Panamerát.  A két márkát a stílus, a hagyományok iránti tisztelet, a megújulás képessége és a kimagasló minőség értékei kötik össze.

Emlékezetes élményeket szerezhettek mind az autózás, mind a gasztronómia és a borkóstolás terén a két ikonikus márka közös gálaestjének vendégei a Daalarna Garden különleges helyszínén, ahol egyszerre két újdonságot ismerhettek meg: a legújabb Porsche Panamerát és a 2020-as évjáratú, ikonikus Gere Kopart.

Újraértelmezett vezetési élmény

A tavaly a 75. jubileumát ünneplő Porsche legújabb remeke, a Panamera a modell harmadik generációja, egy sportos luxus szedán, amely egyszerre értelmezi újra a vezetés fogalmát, miközben a digitális technológia legújabb vívmányaival, az elegancia és a kényelem tökéletes egyensúlyával kényezteti vezetőit.

Friss, kifejező megjelenéssel, valamint a dinamikus menetteljesítmények és a vezetési kényelem még szélesebb spektrumával érkezik.

A luxuskategória sportautójának dinamikus karakterét még erősebb hajtásláncok hangsúlyozzák.

A Porsche összesen négyféle, hatékony E-Hybrid hajtásláncot kínál az új Panamerához, válaszként a hajtáslánc iránti kiemelkedő keresletre. Az összes E-Hybrid variáns nagyobb teljesítményt, hatótávot és hatékonyságot kínál. A Panamera Turbo E-Hybrid rendszerének szívét az alapvető mértékben átdolgozott, négyliteres, V8-as turbómotor adja. Az új fejlesztésű elektromotor teljesítménye 190 lóerő, a rendszer együttes teljesítménye pedig 680 lóerő. Mindezt megkoronázza az alapjában modernizált kezelési koncepció és a Porsche Active Ride futóműrendszer, amely jóval magasabb szintű kényelmet egyesít a Porschéhez méltó sportos menetdinamikával. 

Az új Panamera alapfelszereltségként kétkamrás, kétszelepes légrugózással és Porsche Active Suspension Management adaptív futóművel rendelkezik. A kétszelepes technológia esetében a lengéscsillapítás be- és kirugózási karakterisztikája külön szabályozható, ami még nagyobb tartományt fed le a kényelmes és a sportos beállítás között. A modell menetdinamikáját még tovább javítja az opcionális négykerék-kormányzás. A vezetői segédrendszerek széles kínálata és az alapjaiban újragondolt, vezetőközpontú belső tér tovább fokozza a vezetés élményét.

Az ételhez illő tökéletes bor kiválasztása hasonlít a vezető személyiségét és életstílusát valóban tükröző autó kiválasztásához. Ahogyan egy jól kiválasztott, kiemelkedő bor új szintre emeli a gasztronómiát, úgy teheti egy különleges autó élménnyé a hétköznapi utazást is. Az új Panamera megtestesíti a sportos életstílus és a kényelmes luxusautózás tökéletes egyensúlyát. Egy jármű, amely büszkén tükrözi a Porsche meggyőződését, hogy az egyedi modellek merész döntéseket igényelnek” – tette hozzá Aradi Géza, a Porsche Centrum Budapest márkaigazgatója.

Hét generációs történet

Hasonló, hosszú évtizedek óta gyarapodó szakértelemmel és hagyományokkal rendelkezik az est másik újdonsága, a Gere Kopar. A legendás villányi borvidék egyik leghíresebb családja hét generáció óta készít borokat. Ez idő alatt a Gere Borbirtok igazi birodalommá vált, a hetvenöt hektáros birtok mellé szálloda és étterem épült és közben felnőtt és bekapcsolódott a borászatba a következő generáció. A legújabb borász nemzedéket képviselő Gere Andrea munkájához és ízléséhez köthető a borászat megjelenésének, a borok címkéinek a birtok teljes arculatának megújulása. Ahogyan a hagyományos boraik eltávolodtak a robosztus vonaltól, úgy kaptak hozzájuk illő kifinomult és elegáns megjelenést a palackok is.

A Gere Kopar legújabb, 2020-as évjárata is hosszú fejlődési úton és megannyi megújuláson esett át az elmúlt 27 évben, mióta az ikonikus tételt palackozzák.

Két dolog azonban állandó: kizárólag a legjobb évjáratokban készítik el és mindig a legjobb dűlők és ültetvények legszebb terméseit válogatják össze hozzá.

A kezdetek a kilencvenes évek első feléig nyúlnak vissza, amikor is több akkori villányi borász figyelmét is felkeltették a bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignon-ból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Egy villányi borászcsapat franciaországi, bordeaux-i tanulmányútjának tapasztalataival és élményeivel alkotta meg 1997-ben Gere Attila a Kopar első évjáratát.

A tétel több szempontból is úttörő volt: egyrészt akkoriban még szokatlan módon, fantázianévvel jelent meg a bor. Nevét a méltán híres, különleges adottságokkal bíró termőterületről, a villányi Kopár dűlőről kapta, amely jellemzően a legnagyobb arányban adja a különleges villányi cuvée alapját. A másik különlegesség a máig működő, bordeaux-i mintári született előjegyzési rendszer volt, amelyben a megjelenés előtt félévvel lehet előrendelni a palackokat.

Hiába vannak más tételek a Gere borsorban a Kopar fölé pozícionálva, számunkra a pincészetünket, a borról alkotott elképzeléseinket mégis a Kopar jellemzi leginkább, ez az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb borunk a palettán” – mondja Gere Andrea.

Villány legjava

Az 1997-es évjárathoz képest ma már kissé megváltozott a bor összetétele. Kezdetben a Kopar még cabernet sauvignonra és merlot-ra épült, ezek alkották a bor 40-40 százalékát, míg a cabernet franc csak 20 százalékot tett ki. 2006 azonban vízválasztó év volt, ettől kezdve cabernet franc hangsúlyos a cuvée. Egy időben a hordós érlelés is változott, a Pincészet elkezdett nagyobb 1000-2000 literes hordókat is használni a kicsik mellett, hogy ezzel is előtérbe helyezze a gyümölcsösséget. A nagyobb hordók esetében ugyanis kisebb a bor kontaktja a fával, így visszafogottabb annak hatása a borra. Az utóbbi években megint előtérbe kerültek az első töltésű kis hordók és ma már a bor nagy része ezekben érlelődik. Minden szőlőfajtát külön, dűlőnként, ültetvényenként eltérő hordókban, körülbelül 16 hónapig érlelnek, mielőtt megkezdődne a házasítás folyamata.

Ahogy mi is fejlődtünk és tapasztaltunk, impulzusok értek bennünket, sok borélményben volt részünk, egyre többet kóstoltunk, valamint megismertük a saját borvidékünk klimatikus és talajadottságait, úgy változott a Kopar borunk is. A lényeg számunkra mindig az, hogy a Kopar elegáns, harmonikus, gyümölcsöket előtérbe helyező, de komplex, hosszú utóízzel bíró bor legyen, hosszú érlelési potenciállal, ami a komoly villányi borokra általában igaz. A cél az, hogy olyan bort készíthessünk, amelyik még jobban kifejezi a mi ízlésünket és a borvidék adottságait” – mondta Gere Andrea. 

A Gere Kopar 2020-ról

Színe mélysötétbe hajló lila, bordó reflexekkel. Illatában hordófűszerek, bors, pici dohány, minerális jegyek, erdei bogyósok. Kóstolva is ez az összetettség jellemzi, az évjáratból adódó teltséggel. Tanninban gazdag, de gyönyörűen koncentrált ízjegyekre épül, melyek így egyensúlyban tartják a bort. Hosszú életet jósolunk neki.

(Fotók: Florence Lifestyle Agency)

panamera | exkluzív | porsche | gere pincészet | Kopar

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram