Az Atlanti-óceán gyönyörű vizeire néző Algarve régió a világ egyik legjobb – és legszebb – borvidékének otthona, ahol számos neves pincészet működik. A régió mérsékeltövi éghajlata és magas napos óráinak száma ideális helyet biztosít a szőlőtermesztés számára, így minden adott a csúcsminőségű borgyártáshoz.
Az Algarve régió kedvelt úti cél azok számára, akik napsütésre, kulturális látnivalókra és remek borokra vágynak.
A terület négy különálló DOC-ra, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkező területre osztható: Lagosra, Portimãóra, Lagoára és Taviára. A tengerpart mentén több mint kétezer szőlőültetvény sorakozik, melyeken mintegy harminc borászat osztozkodik.
A tökéletes időjárási körülmények nemcsak a turistákat vonzzák mágnesként, hanem ideális körülményeket teremtenek a szőlőtermesztéshez is, amely magas gyümölcshozamot és dinamikus ízeket eredményez.
A területen fehér- és vörösborokat egyaránt előállítanak, de a borvidék elsősorban vörösborairól ismert, melyek magas cukortartalmú gyümölcsökből készülnek, így igazán édesnek mondahatók. A régióban nagymúltú családi pincészetek mellett új, modern technológiát alkalmazó nedűket előállító bortermelők is megvetették a lábukat. A bio borokról legismertebb Monte da Castalaja első szőlőjét 2004-ben szüretelte, az Algarve nyugati részén fekvő Quinta Dos Santos pincészet és sörfőzde pedig 2019-ben készítette el első évjáratait.
A régió egyik legnépszerűbb pincészete, a Quinta Dos Vales, amely az elmúlt tizenegy évből hét alkalommal is el tudta nyerni az Algarvé legjobb bora címet, holott a pincészet is csupán tizennégy éves múltra tekint vissza.
Igazi kuriózumnak számít a Quinta De Matas-Mouros, a 2000-ben alakult pincészet, amely a 12. századi Nossa Senhora do Paraíso kolostor helyén épült. Az épületkomplexum nagy része a 19. században tönkrement, de a fő épület ma is megmaradt, és azóta is csábítja a turistákat egy pohár borral kísért történelmi túrára. Az ízig-vérig borrajongókra pedig az algarvei borösvény vár, amely Lagostól Albufeiráig a parttal párhuzamosan halad, hogy az új, innovatívan gondolkodó borászatok működésébe engedjen bepillantást.
A bolíviai Tarijában munkálkodó bortermelők pedig évszázados hagyományt követve egyedülálló és potenciálisan egészséges boraikkal szeretnének bejutni a világelitbe.
(Fotók: Getty Images)
portugália | algarve | borvidék | bor | pincészet
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!