A portugál vonatút, amin megismerhetjük a luxuskaland receptjét

A legendás portói São Bento állomásról újra kifut a Presidential, a 19. századi Portugália királyi vonata, amely minden érzékre ható élményt ígér utasainak. A csodálatos képek és a programok láttán máris indulnánk megváltani a jegyeket, hogy a kilencórás, Douro-vidéket átszelő út során egyszerre hódolhassunk a természet, a gasztronómia és a nosztalgia iránti rajongásunknak.

Egy csipet történelem

Az 1890-ben épült patinás vonat sokáig királyok, államfők, pápák közlekedési eszköze volt – olyan méltóságokat is szállított, mint II. Erzsébet királynő vagy II. János Pál pápa. Később, már a portugál Vasúti Múzeumban ragadta meg egy vállalkozó figyelmét – neki köszönhető, hogy a múlt ékköve újra pályára állt.

A vonat ma is őrzi régi pompáját, a kocsik felújítása során igyekeztek kívül-belül megőrizni az eredeti stílust, a gazdag színvilágot, a régi, ikonikus bútorokat, kiegészítőket, az enteriőr mellett pedig zongoramelódiákkal fokozzák a nosztalgikus hangulatot.

Egy korty portugál vidék

Felszállni a Presidentialra már önmagában (idő)utazás, de ha a vonat kigurul az állomásról, rácsodálkozhatunk a varázslatos völgyekre és erdőkre, a festői portugál falvakra, és a Douro borvidéknek csodás ültetvényeire.

Bár a vonaton is kóstolhatjuk egy tradicionális, 1842-ben alapított borászat, a Niepoort kiváló tételeit, személyesen is megismerhetjük a világ egyik legkorábban kijelölt borvidékének egyik pincészetét. A Presidential jegyára ugyanis tartalmaz egy kóstolótúrát a Quinta do Vesúvionál, ahol a látogatás több okból is igazi kuriózumnak számít.

A Symington család az egyik legjelentősebb borász család a Douro-völgyben, akik 1827-ben épített borászatukban fogadják a vonat utasait. A Vesúvio azért is különleges, mert a Duoro DOC-re és az évjáratos portóira specializálódott borászatban még ma is lábbal tapossák a szőlőt, hogy ezzel is őrizzék az ember és a természet közti harmóniát.

A birtok épületeit is megőrizték régi, rusztikus formájukban, a Presidential kiváltságos utasait pedig olyan területekre is beengedik, amelyek máskor nem látogathatók.

Egy falat Michelin-csillagos gasztronómia

A királyi vonatnak új életet adó ötletgazda, Gonçalo Castel-Branco teljes élményt akart nyújtani utasainak, ezért nem elégedett meg annyival, hogy egy igényesen felújított luxusvonattal, szép tájakat átszelve eljuthatunk egy exkluzív borkóstolóra.

Minden útra csatlakozik egy-egy Michelin-csillagos séf is, aki a klasszikus ízekre építkezve, lehetőség szerint lokális alapanyagokból készíti el saját, négyfogásos degusztációs menüjét, borokkal párosítva.

A következő szezonban is csupa feketeöves séfet várnak, köztük például az első portugál főzős tévé-show nyerteseként ismertté vált Alexandre Silvat, a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Henrique Sá Pessoat, vagy a több londoni éttermet is felfuttató, munkája során a portugál gyökereiből inspirálódó Nuno Mendest.

Az egynapos túra ugyan nem olcsó – 650 eurót kell kifizetnünk fejenként –, de garantáltan életreszóló élményt kap, aki benevez. Szívünk szerint máris több útra vennénk jegyet, hogy minden ízét kiélvezhessük ennek a különleges portugál kalandnak.

Ez is érdekelhet:

Ha nyáron vonatra szállunk, annak ez a néhány csodás európai hely az oka

Van, hogy elképzelni se lehetne jobbat, mint letenni az autót, és vonatra szállni.

(Fotók: The Presidential Train)

duoro | borvidék | degusztációs menü | szakács | séf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom