Városi oázisnak indult ez a paneldzsungel, majd rémálommá vált

A Qiyi City Forest Gardent azzal a céllal adták át két éve, hogy ökoparadicsomként fog szolgálni a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció kortárs szinonimájaként ismert Kínában.

De a sztoriban valami nagyon félrement: bár a távol-keleti ország egyik legszennyezettebb városában, Csengtuban szinte megváltásként fogadták a projekt indulását, és mind a 826 lakás elkelt, végül az épületegyüttesbe ismeretlen okok miatt csak tíz család költözött be.

Így nem volt, aki gondozza az emeleteket beborító trópusi erdőket, ahova szúnyogok, valamint más ízeltlábúak egész hada fészkelte be magát.

A paneldzsungelbe költözött lakók patthelyzetben vannak: az anyatermészet olyannyira átvette az uralmat az épületegyüttes felett, hogy elviselhetetlen itt élni, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők.

Minden balkonon húsz kiválasztott növényfajt találhatunk – ezek nemcsak a város levegőjére, de a zajszintre is jó hatással vannak. A növények alatt szinte roskadoznak a balkonok, így az sincs kizárva, hogy a közeljövőben az épületek vázszerkezetét is érzékenyen érinti majd a zöld hegemónia.

Mindez azért is szomorú, mert főként emberi mulasztás miatt futott a projekt ennyire zátonyra, amelyet ideális esetben a zöldépítészet magasiskolájaként emlegetnénk.

A történet végkifejlete remélhetőleg nem fogja kedvét venni sem a kínai beruházóknak, sem a kínai polgároknak attól, hogy a továbbiakban olyan építészeti projektekre mondjanak igent, amelyek a fenntartható fejlődéssel összeegyeztethetők, és élhetőbbé teszik a lakótereinket.

Ez is érdekelhet:

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Egy különleges túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

(Forrás: Design You Trust)

rémálom | kína | város | Qiyi City Forest Garden | paneldzsungel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom