Sosem volt még ilyen meleg a tenger vize Európában

Júniusban a globális tengerfelszíni hőmérséklet is soha nem látott csúcsra emelkedett.

A Földközi-tenger hétfőn elérte a valaha mért legmagasabb hőmérsékletét az Európát sújtó, egymást követő szélsőséges hőhullámok közepette.

A vízfelszín átlagos hőmérséklete 28,4 fok volt a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) adatai szerint. A korábbi rekordot 2003. augusztus 23-án mérték 28,25 fokkal.

Ezt megelőzően a globális tengerfelszín hőmérséklete már júniusban soha nem látott csúcsra emelkedett, ami helyi tengeri hőhullámokat okozott bolygószerte, többek között Nagy-Britannia és Írország környékén, a Balti-tengeren, a Japán-tengeren, a Csendes-óceánon Új-Zélandnál és az Indiai-óceán nyugati részén, Madagaszkár közelében.

A korábbi földközi-tengeri hőhullámok a vízi élőlények tömeges pusztulásához vezettek, és a hasonló forró periódusok várhatóan egyre gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabbá válnak.

Az Európa fölé tornyosuló hőkupola jelenleg Görögország, Spanyolország, Szardínia, Szicília és Dél-Olaszország egyes részein 45 fok feletti hőmérsékletet okoz.

Meddig tart a hőhullám és mennyire biztonságos ilyenkor utazni? Ebből a cikkből kiderül.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

hőhullám | rekord | víz | meleg | földközi-tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom