Majdnem fél évszázados rekord dőlt meg Nagy-Britanniában

Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta.

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot. A 97 terület közül, ahonnan hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, 72 esetében dőltek meg a rekordok.

Hivatalosan is az idei az Egyesült Királyság legforróbb júniusa mind az átlaghőmérsékletet, mind a legalacsonyabb és a legmagasabb átlaghőmérsékletet tekintve.

Bár az országban tavaly mérték az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is.

Emellett az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiségnek mindössze 68 százalékát mérték az országban, és Walesben különösen száraz volt ez a hónap, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület.

A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra, és azt találta, hogy az 1940-es évek óta legalább megkétszereződött az esélye annak, hogy valamelyik júniusban megdőljön az 1940-ben és 1976-ban mért hőmérsékleti rekord.

Angliában már tavaly is súlyos problémákat okozott az aszály, ugyanakkor több brit várost is az a veszély fenyeget, hogy víz alá kerül.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

időjárás | június | Nagy-Britannia | melegrekord | nyár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom