Rendszergazdák: mivel foglalkoznak most, mit tartogat számukra a jövő?

Mit csinálnak ma a sysadminok, azaz a rendszergazdák? Mik a fő feladataik, és mik azok a dolgok, amikről nem is sejtjük, hogy az ő munkásságukhoz fűződnek? Mit tartogat számukra a jövő? Ebben az írásban a rendszergazda szolgáltatásról lesz szó, erről adunk részletes leírást. Kezdjünk is bele:

Mit jelent az, hogy rendszergazda?

Kezdjük az elején: mit jelent pontosan ez a kifejezés, mivel foglalkozik az, akinek ez a munkája?

A rendszergazdák olyan szakemberek, akik nagyon magas szintű informatikai ismeretekkel rendelkeznek. Fő feladatuk nem meglepően a rendszerüzemeltetés, azaz hogy az informatikai rendszerek biztonságosan, hibamentesen működjenek, illetve ha mégis felmerülnek hibák azok meg legyenek oldva.

Ez leírva ugyan egyszerűen hangzik, de valójában egyáltalán nem az, nagyon sok dologból áll, sok teendő tartozik egy rendszergazda munkájába.

Mik a rendszerüzemeltetés fő feladatkörei?

Vegyük most a teljesség igénye nélkül sorra, hogy miből is áll össze a rendszerüzemeltetés, mik a legfontosabb feladatok:

 • céges infrastruktúra kialakítása,
 • javaslat a megfelelő eszközök beszerzésére,
 • informatikai irányelvek meghatározása,
 • erőforrások optimalizálása,
 • adatmentés készítése,
 • szoftveres-hardveres beállítások,
 • felhasználók hozzáadása és kezelése,
 • jelszavak generálása
 • frissítések,
 • adatvédelem,
 • spamek szűrése,
 • hibaelhárítás,
 • technikai support,
 • igény esetén informatikai edukáció

Van-e olyan egy rendszergazda életében, hogy átlagos munkanap?

A fent felsorolt tevékenységek a rendszerüzemeltetés alappillérei. De vajon ezek mindegyikével nap mint nap foglalkozik is egy rendszergazda? Hogyan néz ki egy ilyen szakember egy napja, egyáltalán beszélhetünk-e napi rutinról, ha egy rendszergazdáról van szó?

Ez utóbbi kérdésre az a válasz, hogy jellemzően nem, mert minden nap eltérő feladatok várnak egy rendszergazdára, más és más kihívások elé van állítva egy-egy szakember.

Az a tevékenység, amire leginkább rámondhatjuk, hogy a napi rutin részét képezi, az az, hogy a rendszergazdák fogadják ügyfeleik hívásait, és segítenek nekik a felmerült problémák vagy egyéb beavatkozást igénylő ügyek megoldásában. Ezt leszámítva minden nap egyedi, és a legtöbbször váratlan fordulatokban gazdag. A rendszergazda munka jellemzően nem a 9-től 5-ig tartó, előre tervezhető, kiszámítható foglalkozások közé tartozik.

Hogyan jelenik meg a hétköznapokban a rendszergazdák munkájának eredménye?

Már tudjuk, hogy mivel foglalkoznak a rendszergazdák, de mégis hogyan befolyásolja mindez a mi mindennapi életünket?

Nézzünk rá példákat:

Zökkenőmentes munkavégzés

Minden cégnek rendelkeznie kell egy rendszergazdával, ez ma már alapkövetelmény. Hogy miért? Ha te magad éppenséggel nem ezzel foglalkozol és nem rendszergazda céged van, akkor létfontosságú, hogy valaki lefektesse a cég életét később jelentősen meghatározó informatikai alapokat. Ez a kiindulópont, emellett pedig sok kisebb, de szintén fontos tényező is van, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.Ilyenek például a megfelelő eszközök, amikkel a maximumot ki tudod hozni a munkádból és a költségvetésedből. Aztán ott vannak az olyan dolgok, mint a munkavállalók informatikai beintegrálása a cégbe, ami felveti a fiókok, jelszavak, hozzáférések megadását, elkészítését és kezelését. Vannak olyan mindennaposnak mondható dolgok is, mint az, hogy egy eszköz lefagy, meghibásodik vagy esetleg vírusos lesz. Ezekben a helyzetekben is csak a cég rendszergazdája tud segíteni. Itt fontos kiemelni az adatmentés jelentőségét. Ha nincs a rendszergazda, aki ezt megfelelően elvégzi akkor nagy bajba kerülhet az a cég, akit például adatvesztéssel járó vírustámadás ér.

Szakadjunk el kicsit a cégektől és a munkavégzéstől. A magánemberek életét képező hétköznapi tevékenységek egy nagy része sem létezne a ma ismert formájában, ha nem lennének a sysadminok. Vegyünk sorra erre is pár példát:

Rendelések

Az internetes rendelések, vásárlások ugyan egyszerűnek tűnnek: kinézzük a termékeket, betesszük a kosárba őket, megadjuk a szükséges szállítási adatokat, majd fizetünk és nemsokára már az otthonunkban is tudhatjuk ezeket a dolgokat. Ez a folyamat viszont informatikai szempontból nézve sokkal bonyolultabb. Röviden rendszergazdák nélkül bizony le kellene mondanunk arról, hogy a lakásunk kényelméből vásárolgatunk a neten.

Utazás, kikapcsolódás

Egy hétköznapinak ugyan nem mondható, de annál élvezetesebb tevékenység sem lehetne olyan, mint most, ha nem lennének rendszergazdák. Ez a tevékenység pedig nem más, mint az utazgatás. Az interneten megvásárolt repülőjegyektől kezdve, a GPS-es navigáción át a tervezgetéshez sokat használt netes térképekig semmi sem létezne ma ismert formájában, ha ezek az informatikai szakemberek nem biztosítanák hozzájuk a szükséges hátteret.És ez nem csak az utazásra igaz, hanem magára a kikapcsolódásra is. Ha például saját városunkban el akarunk menni egy különleges étterembe sokszor hívjuk segítségül a Google Maps-et. Ezzel tudunk útvonalat tervezni, képeket nézhetünk, elérjük a menüt és értékeléseket is olvashatunk. Ez sem így menne ám, ha nem lennének sysadminok köztünk.

Mit tartogat a rendszergazdák számára a jövő?

A rendszergazdák már most is rengeteg dologgal foglalkoznak. Ez a jövőben sem lesz másként, sőt! A világ egyre inkább támaszkodik az informatikára, ez szinte már most is minden tevékenységünket körbelengi. Csak hogy párat említsünk: netes vásárlások, GPS navigáció, távoli munkavégzés, távolsági kapcsolattartás. A rendszergazdák munkája a jövőben várhatóan még több dologra kiterjed majd, még nagyobb teret hódít majd.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram